Parohia ortodoxă românească „Sfântul Proroc Isaia” din Viareggio, Italia, a semnat marți, 12 noiembrie, contractul de vânzare-cumpărare a ansamblului parohial care constă din biserică, un apartament și anexe.
A treia întâlnire internațională a Grupului de preotese „Sfânta Nona”
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, în perioada 30 august - 1 septembrie 2024, la Àvila, în Spania, s-a desfășurat cea de-a treia ediție on-site a Întâlnirii Grupului Internațional de Preotese „Sfânta Nona”, centrată pe tema „Familiile preotesei și provocările societății contemporane”. Evenimentul, devenit deja o tradiție fructuoasă pentru diaspora românească, dar și pentru mediul bisericesc ortodox, a întrunit 70 de preotese din 11 țări.
Evenimentul a debutat vineri seară, cu o serie de alocuțiuni privitoare la viața Sfintei Nona și a modelelor unei serii de cinci familii de sfinți. În încheiere, preotesele au făcut o serie de mărturisiri de suflet din experiența proprie, răspunzând la întrebarea „În ce moment ați simțit că misiunea de a fi preoteasă este o binecuvântare?”.
După slujba de Te Deum de sâmbătă dimineață, oficiată de către Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, doamna preoteasă Cristina Benga (Germania) a subliniat că singura soluție la căutarea arzătoare după dreptate și iubire a preoteselor este o „orientare către Logos ca Mijlocitor”.
Alocuțiunea Preasfințitului Părinte Episcop Teofil de Iberia a vizat coordonatele familiei și monahismului în viața Bisericii, acesta accentuând similitudinile dintre cele două tipuri de slujire lui Dumnezeu, dar și faptul că iubirea este răspunsul la toate întrebările și provocările ce se ivesc în aceasta.
Prin cuvântarea preotesei Laura Dobrescu (Portugalia) s-a analizat rolul preotesei în transmiterea ethosului și credinței creștine. Mărturiile familiei preotului Nicolae și a presbiterei Simona Cazacu au încheiat prima serie de conferințe, canalizând atenția participantelor spre subiectul „Familia de preot, între vis și realitate, între ideal și real”.
Totodată, în după-amiaza zilei a avut loc un atelier de lucru în plen, intitulat „Preoteasa împreună cu Dumnezeu în familiile ei”, realizat într-o manieră inovativă, interactivă, susținut de doamnele preotese Cristina Benga (Germania), Simona Baltag (Italia), Mihaela Cârdu (Irlanda) și Emilia Sorescu (România).
Concomitent cu atelierul dedicat doamnelor preotese s-a desfășurat și un atelier dedicat tinerilor, bazat pe metode interactive și aplicații practice pe tema „Limbajele de iubire în familie”. Seara s-a încheiat cu o surpriză, prezentarea unui proiect inedit, ce dă glas experiențelor personale ale preoteselor din diasporă - lansarea volumului Urcuș duhovnicesc pe scara Raiului. Mărturii de suflet ale preoteselor din Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, îngrijit de doamnele preotese Cristina Benga și Alexandra Ștefan.
Duminică, 1 septembrie, doamnele preotese și însoțitorii acestora au participat la Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Ortodoxă Română „Intrarea Maicii Domnului în biserică”, Madrid.