Biserica ortodoxă românească „Sfânta Maria” din Austin, Texas, Statele Unite ale Americii (SUA), desfășoară până la 1 decembrie proiectul „Biserica românească - lumina viitoarelor generații”,
Activităţi în cadrul grupului catehetic al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim, în cadrul Sectorului cultural al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, s-a înființat grupul catehetic format din clerici și laici cu experiență pedagogică, dornici de a însufleți activitatea de pedagogie creștină din parohii. În luna iunie a acestui an, grupul catehetic și-a început activitatea sub coordonarea pr. consilier cultural Emanuel Ștefan Nuțu (Viena). În acest sens a fost pregătită foaia duminicală „Vestea cea bună”, trimisă săptămânal parohiilor ca suport catehetic.
Beneficiind de suportul de specialitate venit din partea prof. dr. Cristina Benga, cercetător la Catedra de teologie practică a Facultății de Teologie Evanghelică a Universității Ludwig-Maximilian din München și a pr. lect. dr. Liviu Vidican-Manci de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, membrii grupului catehetic intenționează să extindă proiectul derulat până acum prin întocmirea unui ghid tematic pentru preoți, care să-i ajute pe aceștia la elaborarea și prezentarea catehezelor în parohii.
În zilele de 8 și 9 septembrie, sub ocrotirea Maicii Domnului și a Sfinților Părinți Ioachim și Ana, a avut loc la sediul Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord din Nürnberg ședința de lucru, cu participarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim, a Preasfințitului Părinte Episcop-vicar Sofian Brașoveanul, a celor doi coordonatori științifici și a membrilor grupului catehetic.
Programul de vineri a inclus întâlnirea membrilor și discuții preliminare, iar ziua de sâmbătă a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii arhierești în Catedrala Mitropolitană. Primul punct al ordinii de zi l-a constituit prezentarea generală a proiectului catehetic, a foii duminicale „Vestea cea bună” și a proiectelor de viitor de către părintele Emanuel Nuțu. În continuare, au luat cuvântul Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim și Preasfințitul Părinte Episcop Sofian, evidențiind importanța transmiterii adevărurilor de credință ținându-se seama de provocările contextului de viață din diaspora apuseană. În același timp s-au transmis indicații importante privind necesitatea educației religios-morale a tuturor categoriilor de vârstă și s-a recomandat folosirea unui limbaj cât mai accesibil generațiilor actuale.
Întâlnirea a continuat prin prezentarea sistematică a unei tematici catehetice de către prof. dr. Cristina Benga, care a fost apoi propusă spre dezbatere și aprobare.
Pr. lect. dr. Liviu Vidican-Manci a susținut conferința de noutate: „Cateheza ortodoxă în fața provocărilor mileniului III”, care a stârnit un viu interes. Mai departe a avut loc o discuție creativă pe marginea unor modele de cateheză. Întâlnirea s-a încheiat prin constituirea grupurilor mici de lucru pentru conceperea ghidului catehetic.