Marele praznic al Botezului Domnului a fost serbat după tradiție și de conaționalii noștri din Germania, numeroși credincioși ortodocși români participând la Sfânta Liturghie săvârșită de
Arta eclesială românească, prezentă la Lyon
Cele 30 de icoane românești din secolul al XVII-lea sunt expuse până în 5 martie la biserica romano-catolică din cartierul Fourvière al orașului Lyon, Franța. Este pentru prima dată când aceste opere de artă părăsesc România și participă la o expoziție în străinătate. Evenimentul se desfășoară în contextul anului 2019 declarat Anul cultural Franța-România.
Icoanele zugrăvite pe lemn sau pe sticlă care fac obiectul expoziției găzduite de bazilica din Fourvière sunt clasate la categoria Patrimoniu.
„Lucrările realizate pe sticlă, deși nu s-au bucurat multă vreme de o apreciere deosebită din partea artiștilor plastici sau a criticilor de artă, autorii lor fiind simpli țărani necunoscuți în epocă ca mari pictori bisericești, surprind prin acuratețea reprezentărilor și exprimă trecutul artistic religios al României”, a declarat Bernard Berthod, curatorul muzeului de artă religioasă din Fourvière.
Astăzi, aceste lucrări sunt considerate ca una din emblemele culturii și tradițiilor ortodoxe ale satului românesc. Icoanele românești pe sticlă sunt extrem de căutate și constituie o sursă de inspirație atât pentru artiștii contemporani români, cât și străini.
Expoziția adună și icoane zugrăvite pe lemn, de o valoare excepțională, care mărturisesc influențele balcanice, rusești și bizantine asupra artei bisericești din România.
Cine vizitează Lyonul până în data de 5 martie are ocazia unei incursiuni în istoria României, a picturii bisericești ortodoxe din Europa de Est, prin intermediul unei arte total necunoscute în Franța. (A.P.)