Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Binecuvântare la început de an școlar în Quebec, Canada
În Duminica a 11-a după Rusalii și de sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, 28-29 august 2022, Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor români de la Catedrala Episcopală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Saint-Hubert, Quebec, Canada, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, s-a rugat pentru elevi la începutul anului școlar și i-a binecuvântat pe cei prezenți.
Duminică, la finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a săvârșit o slujbă de Te Deum la începutul anului școlar, rugându-se ca Dumnezeu să le dăruiască elevilor înțelepciune, spor duhovnicesc și roade vrednice care să reflecte viața creștină, ne-a transmis protos. Maxim Morariu, eclesiarhul Catedralei episcopale din Saint-Hubert.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Ioan Casian a vorbit despre importanța iertării și a reciprocității ei, subliniind că iertarea trebuie asociată cu pocăința: „În momentul în care există iertare, există pocăință, totul este simplu. Drumul către aproapele nostru este legat de cuvântul «iartă-mă». Nu există justificare, ci doar «îmi pare rău». Este o formulă extrem de simplă, care ușurează conștiința fiecăruia și repară relațiile dintre noi. Oricât ne-am strădui să reparăm în alt fel lucrurile, nu vom reuși să o facem. Iertarea este cea care repară lucrurile”.
Seara, în același lăcaș de rugăciune, ierarhul a participat la slujba Privegherii, care a fost urmată de Sfânta Liturghie. La final, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a evocat viața Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. „Sfântul Ioan Botezătorul nu este doar cel care vorbește despre sfârșitul timpurilor sau Îl arată pe Hristos. E adevărat că misiunea sa centrală este de a-L arăta pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, Cel care împlinește timpurile, Cel care este făgăduința lui Dumnezeu. Dar Sfântul Ioan Botezătorul este și un om preocupat de societatea timpului său. Un om duhovnicesc, un om credincios, un om cu verticalitate în credință care nu poate să nu se simtă responsabil de ceea ce se întâmplă în jurul său, de tot ceea ce se întâmplă în societate, mai potrivit sau mai nepotrivit. Aceasta înseamnă cu adevărat a fi un om vertical în credință”, a reliefat Preasfințitul Părinte Ioan Casian.