Duminica după Botezul Domnului a fost sărbătorită în Parohia românească „Buna Vestire” din München, acolo unde un sobor de preoți și diaconi condus de părintele prof. dr. Theodor Damian, fost paroh la New York, a săvârșit Sfânta Litughie. Tot duminică, 12 ianuarie, a fost marcată anticipat și Ziua Culturii Naționale.
Binecuvântare pentru românii din capitala Croaţiei
Micuţa comunitate românească din Zagreb a sărbătorit Botezul Domnului, după rânduiala Bisericii strămoşeşti, printr-un bogat program liturgic, care a debutat sâmbătă, 4 ianuarie, cu oficierea Vecerniei de către părintele paroh Nicolae Ceruţă. Duminică, în ajunul praznicului Botezului Domnului, părintele Nicolae Ceruţă a oficiat Sfânta Liturghie, la finalul căreia a săvârşit şi slujba de Te Deum la Anul Nou, a transmis Agenţia de știri BASILICA a Patriarhiei Române.
Praznicul Botezului Domnului a fost întâmpinat prin rugăciune, cu oficierea Sfintei Liturghii şi a Sfinţirii Mari a apei, la slujbă participând şi reprezentanţi ai misiunii diplomatice a României în capitala Croaţiei. Cu acest prilej, preotul românilor ortodocşi din Zagreb a rostit un cuvânt de învăţătură în care a prezentat principalele aspecte teologice și practice ale sărbătorii Botezului Domnului: „Dumnezeu a ieșit înaintea rațiunii noastre și ne-a arătat cum putem să-L vedem și cum să-L înțelegem”.
Întrucât credincioșii sârbi au sărbătorit marți Nașterea Domnului, potrivit calendarului neîndreptat, părintele Nicolae Ceruță a participat în după-amiaza zilei la o recepție organizată de către Asociația Sârbilor din Croația, în cadrul căreia a purtat o discuţie cu Preasfințitul Părinte Kirilo, administratorul Mitropoliei de Zagreb și Ljubljana, despre Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea creștinilor din Balcani.
Parohia românească din Zagreb a fost înființată în urma unei hotărâri a Consiliului Național Bisericesc din 16 martie 2017 și are ca hramuri „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Ea își desfășoară activitatea într-o capelă monument istoric, oferită de dieceza romano-catolică, sfințită în anul 2017 de către Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei.