În capitala Franței, Paris, s-au desfășurat în zilele de 8-10 noiembrie mai multe evenimente cultural-duhovnicești dedicate împlinirii a 75 de ani de la înființarea Eparhiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale (1949). Manifestările au fost găzduite de Catedrala ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris, care și-a sărbătorit vineri hramul. În aceste zile de sărbătoare a fost adusă spre închinarea credincioșilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București. Sâmbătă, 9 noiembrie, a fost sfințită și pictura capelei din vecinătatea catedralei românești.
Binecuvântări pentru românii din Spania în duminica cinstirii sfintelor icoane
În prima duminică din Postul Sfintelor Paști, a Ortodoxiei, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia „Buna Vestire” din Tenerife, Insulele Canare, Spania, se arată pe obispadoortodoxo.es. Cu această ocazie, comunitatea parohială și-a serbat cu anticipație hramul. Alături de Preasfinția Sa au slujit pr. paroh Remus Rus Bugnar și arhidiaconul Spiridon Burlacu, consilier eparhial pe probleme de protocol. Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, în care a arătat că încă din primele secole Biserica lui Hristos a trecut prin diferite crize, s-a confruntat cu anumite erezii sau învățături greșite ce au fost dezbătute la întrunirile Sinoadelor Ecumenice. Totodată, Preasfinţitul Părinte Timotei a explicat învățătura ortodoxă cu privire la sfintele icoane: „Pentru dreapta credință mulți dintre înaintașii noștri, mulți dintre membrii Bisericii de la începuturi și-au dat viața. Ultima erezie a fost aceea prin care unii au fost de părere că icoanele ar fi chipuri cioplite. Acest lucru s-a întâmplat în secolul al 8-lea, mulți căzând în această erezie, împărați, episcopi, preoți şi creştini care au strâns icoanele din biserici și le-au dat foc în piețele publice. Lucrul aceasta a provocat o dezbinare în Biserică, motiv pentru care s-a reunit Sinodul 7 Ecumenic. Noi ne închinăm la ceea ce reprezintă icoana, nu la lemnul pe care este pictat Mântuitorul, ori Maica Domnului sau sfinţii. Pe Mântuitorul Iisus Hristos Îl putem picta pentru faptul că El S-a făcut asemenea nouă, adică S-a întrupat”.
Tot în Duminica Ortodoxiei, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Nașterea Domnului” din localitatea Cenicientos, Spania. La finalul slujbei, Preasfinția Sa a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei.