Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Biserica întronizării din Episcopia Italiei
La 21 iunie 2007, ca urmare a propunerii Adunării Generale a Vicariatului Italiei întrunite în data de 8 mai acelaşi an la Gavedo, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, însărcinând pe Înalt Preasfinţia Sa Mitropolitul Iosif Pop cu organizarea acestei nou-înfiinţate eparhii până la alegerea şi înscăunarea unui episcop titular. În cazurile de întronizare a episcopilor români din diaspora europeană de până la acel moment, aceste festivităţi au avut loc în capitale şi în biserici puse la dispoziţie de comunităţile ortodoxe existente în ţările respective sau în bisericile altor confesiuni creştine.
După alegerea Preasfinţitului Siluan Şpan în scaunul de episcop al Episcopiei Italiei s-a stabilit ca loc al întronizării Preasfinţiei Sale biserica parohiei ortodoxe româneşti din Lucca, oraş italian, capitală de provincie, cu aproximativ 80.000 de locuitori, situat în frumoasa regiune italiană Toscana. Istoria oraşului Lucca merge până în timpurile Etruscilor şi ale Romei Antice. Perioada de aur a oraşului a fost în epoca gotică de dinaintea Renaşterii, Lucca posedând încă multe monumente din acea perioadă. Zona de cea mai mare importanţă este oraşul vechi, încercuit de zidurile cetăţii.
Înfiinţarea parohiei
Parohia din Lucca este aşezată sub ocrotirea Sfântului Antonie cel Mare şi a fost înfiinţată prin decizia Mitropolitului Iosif Pop din data de 1 iulie 2005, după ce, înainte de praznicul Învierii Domnului din acel an, aici fusese desemnat să se ocupe cu constituirea şi slujirea comunităţii preotul Liviu Marina-Fiţ. Pentru înfiinţarea acestei parohii au fost făcute demersuri atât din partea credincioşilor români stabiliţi în zonă şi care doreau ca şi aici să fie săvârşite servicii religioase în limba română, cât şi de Curia Arhiepiscopală din Lucca, prin delegatul pentru ecumenism Don Mauro Lucchesi, care a cerut în repetate rânduri trimiterea unui preot ortodox român pentru provincia Lucca. Având în vedere că demersurile pentru înfiinţarea parohiei nu au fost făcute doar de către comunitate, ci şi de către Biserica Catolică, acest lucru a facilitat obţinerea unui lăcaş de închinare. Actuala biserică, pe care am putea-o numi deja după evenimentele din 2008 "a întronizării", a fost cedată prin comodat gratuit către parohia românească până în anul 2022.
Lăcaşul de cult va fi împodobit cu pictură bizantină
Ca buni chivernisitori şi iconomi a ceea ce au primit spre întrebuinţare, membrii comunităţii ortodoxe româneşti din Lucca au început în cel mai scurt timp întocmirea documentaţiei pentru ca lăcaşul de închinare să fie organizat după rânduiala Bisericii Ortodoxe. În acest sens, imediat după constituirea parohiei, în biserica primită spre slujire a fost instalat un iconostas sculptat şi împodobit cu icoane pictate în stil bizantin. La începutul acestui an, 2011, parohia a primit din partea Ministerului italian al Culturii ultima dintre aprobările necesare demarării lucrărilor de pictură în stil bizantin la biserica Parohiei "Sf. Antonie cel Mare". Pictura va fi efectuată de pictorul Emil Stoica, în tehnica "al secco", lucrările efective fiind preconizate a începe la mijlocul anului 2011.
O bună parte din reprezentările iconografice ce vor fi realizate au fost deja solicitate a fi plătite de cei ai căror sfinţi protectori se vor regăsi în pictură sau de bine-credincioşii ortodocşi care vor să fie pomeniţi peste veacuri în rândul ctitorilor acestei biserici. Aria teritorială a parohiei din Lucca este reprezentată de întreaga provincie cu acelaşi nume, preotul paroh şi comunitatea pe care o păstoreşte încercând să fie mărturisitori autentici ai Ortodoxiei într-o ţară eminamente catolică. Şi dacă am amintit de tradiţia catolică a Italiei, trebuie să menţionăm şi că relaţiile ortodocşilor români din Lucca, atât la nivel personal, cât şi instituţional, cu Biserica Catolică sunt foarte bune, aceste relaţii concretizându-se şi în solicitarea de înfiinţare a parohiei şi a obţinerii bisericii din localitate. Tot relaţii foarte bune, de frăţietate creştină, are comunitatea şi cu Biserica Evanghelică Valdeză (o confesiune creştină protestantă formată înainte de reforma iniţiată de Martin Luther şi care este prezentă în Italia cu aproximativ 120 de biserici).
Atenţie sporită acordată tinerilor
Şi cum mărturisirea ortodoxă şi tradiţiile româneşti trebuie să fie transmise şi duse neştirbite mai departe, lucru ce poate fi făcut doar de tinerii şi copiii ce formează astăzi comunitatea din Lucca, parohia organizează săptămânal ore de cateheză pentru copii şi tineri. Aceste ore şi cunoştinţe de cateheză trebuie însă să fie grefate şi pe anumite cunoştinţe care să îi determine pe tineri să înţeleagă mai bine evoluţia şi istoria Bisericii neamului lor românesc. Aceste ore de cateheză au început să fie coroborate treptat şi cu ore de istorie şi geografie a României, pentru ca înţelegerea să fie una cât mai logică şi mai cuprinzătoare. Probabil într-un viitor nu tocmai îndepărtat, în condiţiile în care copiii români frecventează şcolile italiene, pe lângă parohie vor începe să fie organizate chiar şi ore de limba română. Aşadar, în cursul fiecărei zile de duminică, preotul paroh şi comitetul parohial organizează şcoala de duminică a cărei utilitate este mărturisită şi recunoscută atât de părinţi, cât şi de copiii participanţi.
Activitate misionară panortodoxă şi ecumenică
Într-o parohie cu activitate misionară deosebită, atât pe plan administrativ, cât şi pe plan duhovnicesc, nu puteau fi neglijaţi credincioşii din comunitate, fiind organizat în cursul anului trecut un pelerinaj pentru închinarea la Giulgiul din Torino, păstrat în capela regală a Catedralei "Sfântul Ioan Botezătorul" din Torino. De asemenea, membrii parohiei au întreprins un pelerinaj şi la catacombele din Roma, locuri pline de mister şi care fascinează întreaga lume încă de la descoperirea lor survenită la mijlocul secolului al XIX-lea (1849).
La toate acestea se adaugă şi diverse evenimente culturale, aşa cum ar fi concertele de muzică religioasă susţinute cu ocazia hramului parohiei de corale din România, cum a fost cazul coralei Patriarhiei Române sau al formaţiei instrumental-vocale "Anton Pann" din Bucureşti.
Slujbele sunt frecventate, în general, de către românii ortodocşi stabiliţi în zonă şi care vin însoţiţi câteodată şi de partenerii lor de viaţă, italieni catolici, fapt care face ca unele servicii religioase să aibă şi un caracter catehetic sau ecumenic. În acelaşi timp, la serviciile religioase participă şi ortodocşii proveniţi din Republica Moldova, dar şi cei din Rusia, Bulgaria sau Serbia, în lipsa unei parohii în care să se slujească în limba lor naţională în zona Lucca.
După prezentarea cadrului în care sunt plasate parohia şi biserica, ţinând cont şi de sfântul protector al credincioşilor de aici (şi el în Biserica primară un începător şi întemeietor), ne explicăm de ce biserica parohiei din Lucca a fost aleasă drept catedrală a întronizării primului episcop ortodox român al Italiei. În acest sens, Preasfinţitul Siluan slujeşte cu mult drag în acest lăcaş de închinare acum românesc, la hramul parohiei din 2010 fiind însoţit chiar de către Întâistătătorul Mitropoliei pentru Europa Occidentală şi Meridională, IPS Iosif Pop, de la Paris.