Medicii români au fost mereu apreciați în Europa și în lume. Chiar și în perioada comunistă, când era foarte greu să ieși din țară, aceia care reușeau totuși să se stabilească în străinătate erau
Biserică românească sfinţită în Noua Zeelandă
Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei și Noii Zeelande, a oficiat duminică slujba de sfințire a Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Hamilton, Noua Zeelandă. La eveniment au participat preoții ortodocși români din regiune, clerici de la comunitățile ortodoxe grecești, sârbești și macedonene, dar și oficialități locale.
În ajun, chiriarhul a săvârșit Vecernia unită cu Litia, când s-au așezat și sfintele moaște în Altar. Duminică, 3 septembrie, au fost oficiate Utrenia și slujba de sfințire a apei, după care ierarhul a dat binecuvântarea pentru slujba de sfințire a bisericii. Lăcașul de cult și credincioșii din parohie au primit cu acest prilej noi ocrotitori, fiind încredințați și rugăciunilor Sfântului Proroc David și Sfinților Cuvioși Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu (Râmnic), ne-a transmis Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei și Noii Zeelande.
A urmat târnosirea Sfintei Mese, când s-a dat citire și actului de târnosire în limba română și în limba engleză de către pr. Ovidiu Motofelea, protopopul Noii Zeelande și parohul bisericii. După așezarea sfintelor moaște și a actului de târnosire s-a pecetluit și s-a înveșmântat Sfânta Masă, continuându-se cu slujba Sfintei Liturghii. Preasfințitul Părinte Mihail a rostit un cuvânt de învăţătură, după care i-a felicitat pe cei care şi-au adus contribuția la cumpărarea proprietății și la lucrările de îmbunătățire și înfrumusețare a bisericii și proprietății acestei parohii.
Cu această ocazie, ierarhul a mulțumit Excelenței Sale David Moxon, Arhiepiscopul anglican de Waikato, prezent la acest eveniment, care de la început a aprobat un loc de slujire pentru noua parohie ortodoxă românească, ajutând până și la cumpărarea acestei biserici de la comunitatea anglicană. Excelența Sa a adresat un cuvânt de felicitare pentru noua comunitate ortodoxă și pentru preotul paroh Ovidiu Motofelea, care a preluat biserica, și totodată a adresat un cuvânt de apreciere Episcopului ortodox român care a binecuvântat înființarea parohiei ortodoxe în Hamilton.
În sala de festivități a școlii alăturate, prin bunăvoința directorului și a conducerii școlii, a urmat agapa frățească la care au participat toți cei prezenți la slujba de sfințire.
Istoricul parohiei
Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Hamilton a fost înființată în data de 28 iunie 2008 prin Decizia Adunării eparhiale, la propunerea și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Mihail Filimon, întâiul Episcop al Eparhiei Ortodoxe Române a Australiei și Noii Zeelande. Această parohie cuprinde toți creștinii ortodocși români din zonele Waikato și Bay of Plenty, fiind de altfel singura parohie ortodoxă din această zonă a Noii Zeelande. Consiliul eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei și Noii Zeelande, întrunit la data de 20 august 2008, a numit parohul nou-înființatei biserici din Hamilton în persoana teologului Ovidiu Anton Motofelea, stabilit în acest oraș de mai mulţi ani. La data de 26 octombrie 2008, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, părintele Marian Dincă, protopopul de atunci al Noii Zeelande, duce la îndeplinire aceste două decizii prezentate mai sus, ca reprezentant al chiriarhului locului. S-au pus astfel bazele acestei parohii, în cadrul ședinței primei Adunări parohiale a credincioșilor ortodocși români din aceste locuri, care a avut loc în Capela Diocezei Anglicane Waikato, parcul social Te Ara Hou, lăcaș care va rămâne locul de rugăciune al acestei parohii, prin bunăvoința Arhiepiscopului Anglican de Waikato, David Moxon, până la mijlocul anului 2015.
Teologul Ovidiu Anton Motofelea a fost hirotonit diacon la data de 30 ianuarie 2009, de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, în Catedrala Episcopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Melbourne, de către Preasfințitul Părinte Episcop Mihail. Hirotonia întru preot și hirotesia ca duhovnic au avut loc în aceeași catedrală, la data de 1, respectiv 2 februarie 2009, de sărbătoarea Întâmpinării Domnului. La data de 7 martie 2009, Preasfințitul Părinte Episcop Mihail deschide oficial această parohie, binecuvântează începutul lucrării pastoral-misionare și îl prezintă credincioșilor pe preotul paroh Ovidiu Anton.
Parohia a fost încorporată legal în Noua Zeelandă conform Charitable Trust Act 1957 sub numele de „The Saint George Romanian Orthodox Parish Board” la data de 4 mai 2009.
În data de 8 august 2010, Episcopul ortodox român al Australiei și Noii Zeelande săvârșește prima Sfântă Liturghie în sobor de preoți la această parohie, iar la 19 decembrie 2015 oficiază Sfânta Liturghie și binecuvântează un nou loc de slujire.
După mai multe încercări, s-a găsit o proprietate cu biserică. Fiind scoasă la vânzare, au început negocierile conduse de preotul paroh sub îndrumarea chiriarhului. În același timp s-a aprobat un credit bancar pentru cumpărarea proprietății. Astfel, în zilele de 15-16 august 2019, la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului și a Sfinților Martiri Brâncoveni, s-a semnat actul de vânzare-cumpărare a proprietății cu biserica și pământul aferent din Matangi, între Dioceza Anglicană și Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Gheorghe”.
Cunoscută de localnici ca Biserica „Sfântul David”, situată în Matangi, orașul Hamilton, a fost construită în anul 1933, cu un proiect specific bisericilor tipice ale coloniștilor timpurii, emigrați în Noua Zeelandă la începutul secolului al 19-lea. Piatra de temelie a fost pusă în noiembrie 1932, fiind dată cultului în februarie 1933. Arhitectul a fost Edgecumbe de la firma Edgecumbe & White. Constructorii au fost de la firma Murphy & Short. Clopotul și ferestrele sunt donate de la fosta Catedrală Anglicană „Sfântul Petru” a orașului Hamilton (construită în anul 1876).
Lucrările de înnoire, înfrumusețare, împodobire și amenajare a bisericii conform cultului ortodox, precum și a grădinii exterioare, s-au desfășurat pe perioada 2019-2023. Preotul care slujește la această parohie, de la înființare și până astăzi, este părintele Ovidiu Anton Motofelea (2009 - prezent), protopopul Noii Zeelande.