Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Bucuria primei expoziții pentru micii pictori români din Bergen
Copiii românilor din orașul norvegian Bergen și din împrejurimi, participanți la atelierul de pictură organizat în cadrul școlii parohiale, au trăit duminică, 21 aprilie, emoția primului lor vernisaj. Bucuria a fost cu atât mai mare, cu cât la deschiderea expoziției a participat și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord.
Evenimentul a avut loc în biblioteca parohiei, după săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica-paraclis episcopal ocrotită de Sfintele Mucenițe Filofteia, Tatiana și Suniva. Preasfințitul Părinte Episcop Macarie, care i-a văzut la lucru pe cei mici în vizitele din lunile trecute, s-a bucurat să le vadă și lucrările expuse, iar la vernisaj i-a încurajat atât pe cei mici, cât și pe adulții care susțin activitatea lor. „Acești copii sunt pictorii de mâine, iată ce lucrări frumoase au făcut! Pe ce cale frumoasă i-a așezat fratele George Costea! Îi felicit pe toți și îmi doresc ca tot mai mulți copii să participe la activitățile școlii parohiale, care sunt foarte frumoase și folositoare”, a spus Preasfinția Sa.
Spațiu de neuitare a limbii române
Despre activitățile din cadrul școlii parohiale desfășurate la biserica românească din Bergen cu hramurile „Sfânta Muceniță Filofteia, Sfânta Muceniță Tatiana și Sfânta Muceniță Suniva”, ne-a vorbit părintele paroh Mihai Liculescu: „Sunt paroh în Bergen de un an și câteva luni și, văzând că aici vin mulți credincioși cu copii, am dorit să-i adun pe cei mici într-o școală parohială pentru ca ei să nu uite limba română și să se poată împrieteni mai bine între ei. În felul acesta îi putem și catehiza mai ușor. Am început cu niște ateliere de muzică psaltică, cateheze și lucru manual, ajutat și de soția mea, Domnica. Ea fiind și cadru didactic, având experiență căpătată în România, lucrurile au mers bine. De mai mult de șase luni ni s-a alăturat și George Costea, care participă la toate slujbele și, cunoscându-ne mai bine, împrietenindu-ne, i-am propus să se ocupe de atelierul de pictură. Ne ajută nu numai cu experiența și timpul lui, ci și cu materialele de pictură”.
Părintele paroh a mai subliniat că pentru cei 20 de copii, la care se adaugă uneori adulții care vin la curs, este importantă și petrecerea timpului împreună cu ceilalți, pe lângă deprinderea meșteșugului de a picta. În plus, au ocazia să vorbească limba română.
Despre românii din Bergen și localitățile învecinate care aparțin de parohia păstorită de părintele Liculescu aflăm: „Avem înscriși în jur de 1.400 de români, dar cei care nu locuiesc aici, în oraș, sunt foarte împrăștiați, așa e în Norvegia. Ne bucurăm că la Sfânta Liturghie participă în medie 80 de credincioși. Preasfințitul Părinte Episcop Macarie vine destul de des aici, biserica noastră fiind și paraclis episcopal”.
Lăcașul de cult al parohiei românești din Bergen a fost cumpărat de la luterani și transformat în biserică ortodoxă. La parter s-a organizat o bibliotecă frumoasă cu mii de volume, acolo desfășurându-se și activitățile școlii parohiale. Părintele paroh a mai spus că în viitorul apropiat vor fi construite și amenajate în scop social câteva apartamente spre ajutorarea celor care au nevoie temporar de o locuință.
Ca într-o familie
„Mă simt ca într-o familie în comunitatea parohială din Bergen, dacă n-ar fi fost așa, nu m-aș fi putut implica cu tot sufletul în susținerea atelierului de pictură”, spune George Costea, profesorul de pictură al tinerilor din parohie. El consideră că elevii sunt foarte talentați și își dorește ca mai târziu să-i aibă alături cu lucrări realizate de ei în galerii și expoziții de artă din Norvegia și nu numai. Profesorul micuților din parohia românească de la Bergen este un artist plastic în plină ascensiune, recunoscut în țară și, mai nou, și în străinătate. L-a avut ca profesor pe George Păunescu, cadru didactic la Secția de artă sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din București și a participat la expoziții colective și personale. A expus în București la Palatul Parlamentului, Palatul Brătianu, Cercul Național Militar, Galeria Romană și Galeria Labirint, la Muzeul „Nicolae Grigorescu” din Câmpina, Alexandria, dar și la Craiova. Este organizatorul taberei naționale de pictură „Pe urmele Moromeților” din Siliștea Gumești, Teleorman.
George Costea este și un om credincios, dovadă fiind cei câțiva ani în care s-a dedicat picturii bisericești. A lucrat ca ucenic al pictorului Ioan Gurău la restaurarea picturii interioare din Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil” din Buzescu, Teleorman. În 2009, împreună cu pictorul Costel Toma, a pictat capela Schitului „Sfântul Fanurie”, Siliștea Gumești, din trapeza Mănăstirii „Sfântul Mucenic Pantelimon” din aceeași localitate, precum și pictura exterioară a bisericii acestei mănăstiri.
Lucrările sale de șevalet au fost inițial influențate de înclinația sa sufletească religioasă, participând cu astfel de lucrări la expozițiile de grup „Ferestre către cer” (2012) și „Suflet și smerenie” (2016). În același spirit a fost și expoziția personală „Pași spre mântuire” (2014). A expus în Italia la Bienala internațională „Arca lui Noe”. Picturile lui George Costea din ultima vreme au teme și subiecte diverse. Participă adesea cu picturi și în galeriile norvegiene, unde este apreciat.