Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Cinstirea ocrotitoarei parohiei româneşti din München
Cea mai veche comunitate românească din landul german Bavaria şi-a sărbătorit săptămâna trecută, cu fast liturgic, ocrotitoarea spirituală, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi. Sărbătoarea parohiei s-a desfăşurat pe parcursul mai multor zile prin săvârşirea Sfintei Liturghii şi a Tainei Sfântului Maslu, cu participarea unor clerici din cadrul altor Biserici Ortodoxe surori.
Sărbătoarea hramului Parohiei „Nașterea Domnului” din oraşul german München, aşezată şi sub ocrotirea spirituală a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, a debutat joi, 14 octombrie, prin săvârşirea slujbei Acatistului sfintei, urmată de Sfânta Liturghie în biserica parohială, în prezenţa unui mare număr de credincioşi, ne-a transmis părintele paroh Alexandru Nan, care ocupă şi funcţia de protopop al Protoieriei Bavariei.
În seara aceleiaşi zile, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu, cu participare panortodoxă. Astfel, din soborul slujitor, alături de părintele protopop Alexandru Nan, au făcut parte şi părintele arhimandrit Peter Klitsch (Patriarhia Ecumenică), preotul Nikolai Artemoff (Patriarhia Rusă), preotul Dragisa Jerkic (Patriarhia Sârbă), preotul Nedialko Kalinov (Patriarhia Bulgară), preotul Constantin Bartok, de la parohia românească din localitatea Traunstein, Germania, preotul Liviu Ghioc, de la parohia românească din Zell am See, Austria, preotul Petru Deaconu, de la Centrul bisericesc din München, precum şi diaconul Nicolae Canciu.
În cuvântul de întâmpinare, părintele Alexandru Nan a vorbit despre viaţa Sfintei Cuvioase, evidenţiind locurile pe unde au poposit sfintele sale moaște şi subliniind faptul că acest lucru constituie unul dintre motivele pentru care sfânta este atât de cunoscută, de iubită și de cinstită în întreaga lume ortodoxă. Totodată, la sfârșitul slujbei, părintele Nikolai Artemoff a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat importanța Sfântului Maslu și a altor Sfinte Taine pentru curățarea simțurilor, în vederea slujirii lui Hristos.
Bucuria sărbătorii a continuat şi duminică, 17 octombrie, când în mijlocul credincioşilor s-a aflat Preasfinţitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, care a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Preasfinţia Sa a vorbit despre Sfinţii Părinți de la Sinodul al VII-lea Ecumenic, evidenţiind învățătura formulată de către aceştia cu privire la cultul sfintelor icoane. De asemenea, Preasfințitul Părinte Sofian Braşoveanul i-a îndemnat pe credincioși să caute să afle rațiunea pentru care trăiesc, urmând exemplul sfinților, să aibă „grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor” și astfel să trăiască după rânduielile pe care Dumnezeu le-a așezat în creație.
După predica Preasfințitului Părinte Sofian Brașoveanul, o grupă a şcolii parohiale a prezentat o piesă de teatru, inspirată din lucrarea „Amintiri din copilărie” a lui Ion Creangă. Ziua s-a încheiat cu o agapă, organizată cu respectarea tuturor normelor sanitare impuse de către autoritățile germane.