Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Cinstirea Sfântului Nicolae în comunităţi româneşti din diasporă
Sfântul Ierarh Nicolae, pomenit în Biserica Ortodoxă la data de 6 decembrie, a fost cinstit cu multă evlavie şi în comunităţile româneşti din diasporă. Cu acest prilej, ierarhi români au săvârşit Sfânta Liturghie în catedrale eparhiale sau în comunităţile vizitate şi au rostit cuvinte de învăţătură în care au evidenţiat atât înţelesurile duhovniceşti ale minunii vindecării femeii gârbove, cât şi personalitatea marcantă a Arhiepiscopului Mirelor Lichiei.
La sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Madrid, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul obispadoortodoxo.es.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat înţelesurile duhovniceşti ale minunii vindecării femeii gârbove: „Omul legat cu diferite neputințe își pierde libertatea și nu mai poate face nimic. Pe lângă neputința sufletească, femeia era și gârbovă, deoarece de multe ori suferința sufletului se transmite și trupului. Femeia nu se putea îndrepta, nu putea privi cerul. Omul a fost creat drept, cu posibilitatea de a privi înspre cer, a fost făcut să stea vertical, să se uite înspre Dumnezeu, căci de la El vin izbăvirea și dezlegarea noastră”.
În aceeaşi zi, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a săvârșit Sfânta Liturghie la mănăstirea românească din localitatea spaniolă Cenicientos. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a tâlcuit cele două pasaje evanghelice rânduite. „În prima Evanghelie Îl vedem pe Mântuitorul aflându-Se într-o sinagogă unde era şi o femeie gârbovă, care se ruga în tăcere. Femeia aceasta, deși era bolnavă, se ducea sâmbăta la sinagogă şi răbda în tăcere, nu cârtea, și de aceasta a primit tămăduire, la fel ca slăbănogul de la scăldătoarea Vitezda. Să nu ni se pară că Dumnezeu nu știe suferința și neputința noastră. De la femeia pe care a tămăduit-o Domnul să învățăm a fi mulțumitori. Şi Sfântul Nicolae este unul dintre cele mai strălucite exemple în acest sens. De la Hristos, el a învățat să fie bun și milostiv. În această duminică învățăm importanța venirii la biserică şi răbdarea în tăcere fără cârtire, iar de la Sfântul Nicolae învățăm bunătatea, blândețea și dărnicia”, a spus ierarhul.
Germania
La sfârşitul săptămânii trecute, Preasfinţitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor Parohiei Ortodoxe Românești „Pogorârea Sfântului Duh” din Köln, Germania, se arată pe site-ul mitropolia-ro.de.
Sâmbătă, 5 decembrie, ierarhul a săvârșit Taina Sfântului Maslu, înconjurat de un sobor de slujitori, la sfârşitul căreia a vorbit credincioşilor despre minunea vindecării femeii gârbove. În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Nicolae, Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat importanța bunătății, a milosteniei și a iertării Sfântului Nicolae, ca mărturii de credință, și a ținut să sublinieze rolul și însemnătatea comunității și a preotului într-o comunitate. „Dacă fiecare preot este chemat să fie un simbol al bunătății, atunci și credincioșii sunt datori să-l urmeze. Pentru ca preotul unei parohii vii și autentice să poată să crească, trebuie la rândul lui să fie susținut de comunitatea parohială. Toți sunt chemați cu darurile lor să-și găsească locul în parohie, să-și găsească împlinirea, să se ajute unii pe alții și astfel să formeze adevărate comunități vii și rodnice. Faptul de a fi membru al unei comunități este un dat, care trebuie asumat”, a spus ierarhul, care a oferit apoi daruri copiilor, iar credincioşilor prezenţi iconiţe cu chipul Sfântului Ierarh Nicolae.
Ungaria
În Duminica a 27-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Eparhială din Giula, Ungaria, care şi-a sărbătorit ocrotitorul spiritual, Sfântul Ierarh Nicolae, la care a participat un număr limitat de credincioşi, din cauza restricţiilor impuse de autorităţi în perioada de pandemie, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al eparhiei.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre bunătatea Arhiepiscopului Mirelor Lichiei: „Ierarhul Nicolae a fost și rămâne unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii, fiind cinstit și în Apus. El i-a iubit mult pe semenii și păstoriții săi, cărora le-a oferit ajutorul în nenumărate împrejurări, izbăvindu-i de judecată nedreaptă și de amenințările morții și ocrotindu-i în primejdiile de pe mare, dar mai ales arătându-și milostivirea și compasiunea față de lipsurile, încercările sărăciei și trebuințele lor. Pentru iubirea sa cea multă și milostenia arătată oamenilor, aceștia l-au iubit foarte mult, ajungând ca un simbol al bunătății și iubirii de oameni”.
La final, ierarhul a săvârşit o slujbă de pomenire pentru ctitorii, slujitorii şi închinătorii sfântului locaş, care au trecut la Domnul.