Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Clopotniță și poartă maramureșeană pentru o mănăstire românească din Italia
Mănăstirea românească „Nașterea Maicii Domnului” din Spilimbergo, Italia, și-a sărbătorit duminică, 3 septembrie, cu anticipație, hramul. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La final, ierarhul a binecuvântat clopotnița și poarta de intrare a mănăstirii, realizată în stil maramureșean.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a tâlcuit Evanghelia Duminicii a 13-a după Rusalii, subliniind că toți suntem chemați să devenim lucrători vrednici ai viei, primindu-L pe Hristos în inimile noastre, astfel dând rod bun spre mântuire: „Această Evanghelie redă un sens nou. Via devine Mântuitorul Hristos în Vechiul Testament, iar noi suntem mlădițele. Noi suntem chemați să aducem roade duhovnicești. Domnul vine la noi și El este Cel Care cercetează. El este și via, și noul turn. El este Biserica și noi suntem toți cei botezați, mlădițele din care trebuie să rodească vinul cel nou. Plecând de la această Evanghelie, să aducem roade vrednice prin rugăciune, post, înfrânare, milostenie și tot lucrul bine plăcut Domnului”.
La finalul slujbei, Preasfinția Sa a binecuvântat clopotnița și poarta de intrare a mănăstirii, realizată în stil maramureșean. La eveniment au participat numeroși credincioși români, precum și Cosmin Victor Lotreanu, consulul general al României la Trieste, și reprezentanți ai autorităților locale, se arată pe episcopia-italiei.it.
Lăcașul de cult a fost înfrumusețat cu iconostas sculptat în lemn de tei, sfințit în anul 2021, cu policandre, mobilier și obiecte liturgice necesare slujirii. În curtea mănăstirii se găsește și o troiță masivă din lemn de stejar, lucrată în stil maramureșean, și o clopotniță.
În comunitățile din diasporă, sărbătorile mari se țin în zi de duminică pentru a permite credincioșilor risipiți pe distanțe mari să participe la eveniment.