Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Comunități românești din străinătate vizitate de ierarhi
În Duminica a 4-a din Sfântul şi Marele Post, comunităţi româneşti din diasporă au fost binecuvântate de ierarhii români. Aceştia au săvârşit Sfânta Liturghie şi au rostit cuvinte de învăţătură despre importanţa postului şi a cultivării virtuţilor, mai ales în urcuşul pregătitor pentru praznicul Învierii Domnului.
Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Sfânta Liturghie în mijlocul comunităţii româneşti din oraşul italian Viterbo, care şi-a sărbătorit duminică ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, se arată pe site-ul episcopia-italiei.it.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a făcut o paralelă între urcuşul duhovnicesc al postului şi „Scara” Sfântului Ioan: „Postul Mare se desfășoară pe verticală, este o scară, o ascensiune, un urcuș duhovnicesc. Este un urcuș prin care suntem chemați să ne depărtăm de cele ale pământului și să ne unim cu realitățile duhovnicești, renunțând la lucrurile vremelnice și trecătoare ale acestei vieți, asemenea monahilor”.
În tezaurul sacru al acestei parohii româneşti se află un fragment din cinstitele moaşte ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, ocrotitorul comunităţii.
Spania
Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Madrid, înconjurat de un sobor de slujitori, se arată pe site-ul obispadoortodoxo.es.
În cuvântul rostit, ierarhul român a subliniat importanţa rugăciunii stăruitoare pentru dobândirea darurilor lui Dumnezeu. „Mântuitorul i-a învățat pe ucenici cum să se roage, cum să postească, dar mai ales să creadă că Dumnezeu poate vindeca orice boală și orice neputință. Să căutăm să ne sporim credința. De multe ori suntem necredincioși, sau avem puțină credință, dar să-L rugăm pe Domnul precum tatăl din Evanghelie. Să strigăm către Domnul din inimile și sufletele noastre să ne sporească credința”, a spus Preasfinţia Sa.
După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Timotei a oferit diplome de excelență credincioșilor care s-au implicat în activitățile desfășurate la catedrală. De asemenea, ierarhul a fost felicitat cu anticipaţie pentru aniversarea zilei de naştere din data de 12 aprilie, primind din partea comunităţii un buchet de flori.
Sâmbătă, 10 aprilie, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba Parastasului în mijlocul românilor din oraşul spaniol Tortosa.
Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit pericopa evanghelică rânduită, care relatează minunea vindecării de către Mântuitorul Hristos a unui bărbat surd și mut. „Noi nu suntem surzi și muți, dar avem o altfel de boală, o altfel de surzenie. Cu foarte mare greutate auzim cuvântul lui Dumnezeu. Urechile noastre sunt sensibile la graiurile acestei lumi, la șoaptele diavolului, dar, când e vorba de cuvântul lui Dumnezeu, nu-l băgăm în seamă. Noi toți avem grai, vorbim, dar mă tem că vorbim mai mult în deșert. Cu aceste cuvinte încheiem Liturghia: să se umple gurile noastre de lauda Ta, Doamne”, a spus Preasfinţia Sa.
Suedia
Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, i-a vizitat la sfârşitul săptămânii trecute pe românii din Laponia. Duminică, Preasfinţia Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohiei din localitatea suedeză Boden, așezând aici icoana Maicii Domnului, Stăpâna Laponiei, se arată pe site-ul episcopiascandivania.se.
În cuvântul de învăţătură rostit cu această ocazie, ierarhul român a evidenţiat puterea rugăciunii unită cu postul pentru sănătatea spirituală a credincioşilor: „Celui care are credinţă, toate îi sunt cu putinţă, toate i se împlinesc. Prin rugăciune şi post ne putem menţine sufletul viu şi liber în faţa presiunilor din aceste vremuri tulburi. Pentru a ne vindeca lăuntric de anxietate şi deznădejde trebuie să înmulţim rugăciunea şi postirea. Sunt mulţi medici care au aplicat o terapie spirituală celor care suferă de afecţiuni psihice, îndemnându-i să postească. Prin post, cei chinuiţi lăuntric de depresie s-au vindecat de această boală, revenind la un mod normal de viaţă. Postirea trebuie conjugată cu rugăciunea, prin cele două dobândind tămăduirea şi împărtăşirea de harul şi mila lui Dumnezeu”.
Ungaria
Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, i-a cercetat pe credincioșii ortodocși români din Parohia Cenadul Unguresc (Magyarcsanad), unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al eparhiei.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre importanța postului și a rugăciunii în viața omului, după cum o arată și pericopa evanghelică duminicală, și pilda vindecării fiului lunatic.
Biserica românească din Cenadul Unguresc a fost târnosită, pentru prima dată, în 18 iunie 1995, de Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Aradului, din încredințarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.