În Duminica a 5‑a din Postul Mare, 6 aprilie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul or
Dar al Patriarhului României pentru o biserică din Bavaria
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a Înaltpreasfințitului Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, la sfârșitul săptămânii trecute, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a vizitat orașul german München. Din încredințarea Întâistătătorului Bisericii noastre, acesta a oferit un veșmânt care a acoperit moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, Parohiei „Buna Vestire” din oraș și a participat la mai multe evenimente cultural-liturgice din capitala landului bavarez.
Vizita Episcopului-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a debutat vineri, 4 aprilie, cu participarea la Denia Acatistului Bunei Vestiri la Parohia „Buna Vestire” din München, la finalul căreia Preasfinția Sa a susținut, la invitația părintelui paroh Alexandru Nan, protoiereu al Protopopiatului Bavaria Sud, conferința intitulată „Viețile cuvioșilor deschid porțile veșniciei. Amintiri și învățături din viața unor mari trăitori: Sfinții Paisie și Cleopa de la Sihăstria”. În cadrul prelegerii, ierarhul a prezentat aspecte legate de nevoința și lucrarea duhovnicească a celor doi părinți de la Mănăstirea Sihăstria, canonizați de Biserica Ortodoxă Română la începutul Anului Centenar al Patriarhiei Române.
Sâmbătă, 5 aprilie, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, înconjurați de un sobor de clerici, în biserica Centrului Bisericesc Român Ortodox din München.
În cuvântul de învățătură rostit la momentul chinonicului, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a vorbit celor prezenți despre Acatistul Bunei Vestiri, care s-a citit în cadrul Utreniei acestei zile, adică la Denia de vineri seara. „Acatistul «celei pline de dar» ne aduce aminte de închinarea îngerului înaintea Fecioarei care se afla la Nazaret. Cele mai frumoase cântări, cele mai frumoase imnuri, paraclise și acatiste i-au fost închinate ei. Lumea bizantină, Muntele Athos și grecii, în general, nu au mai alcătuit nici un alt acatist decât Acatistul închinat Maicii Domnului, pe care unii îl așază undeva în veacul al 7-lea, alții ceva mai devreme. Cele mai recente studii pe această temă îl atribuie Episcopului Vasile al Seleuciei, care a trăit în veacul al 6-lea și care a fost următor perioadei de aur a Bisericii. El a alcătuit o omilie din care reiese că cea mai mare parte a Acatistului Bunei Vestiri îi aparține acestui ierarh”, a spus Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru vizită și împreună-slujire și i-a oferit un engolpion și o ripidă pe care este brodată Crucea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.
În Duminica a 5-a din Postul Mare, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Buna Vestire” din München și a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre învățăturile ce se desprind din textul evanghelic rânduit, evidențiind și exemplul de pocăință al Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca. „În Evanghelia de astăzi, Mântuitorul le-a arătat ucenicilor că cel care dorește să fie mai mare trebuie să fie slujitorul tuturor. Aceasta este taina învățăturii Mântuitorului: dacă cineva dorește să fie cel dintâi, să-și arate prin dragostea lui, prin slujirea lui această disponibilitate de a fi în slujba celorlalți. În vechime, conducătorii popoarelor nu stăteau niciodată la birou și nu dictau desfășurarea unei lupte, ci întotdeauna erau cei dintâi în luptă. Acela este cel mai mare: cel care slujește. Dacă vedeți un om disponibil în slujire, binevoitor, atent cu un om aflat în suferință, acela se cuvine să fie mai mare decât alții și cinstirea i se cuvine lui, nu celui care impune, celui care dorește să domine sau să-l ofenseze mereu pe cel de alături. (...) Maria Egipteanca se poate să fi avut păcate multe, dar dragostea ei arătată față de Dumnezeu în 47 de ani de nevoință a fost una dintre cele mai frumoase pilde de pocăință din istoria Bisericii. Când s-a întâlnit cu un mare duhovnic, acesta a văzut-o ridicată de la pământ când se ruga, ceea ce înseamnă că viața ei devenise atât de înaltă, încât nu mai era asemenea oamenilor. Ne și spune Sfântul Andrei Criteanul în Canonul de pocăință că s-a asemănat îngerilor. Timp de 47 de ani această femeie nu a mai întâlnit om, nu s-a bucurat de plăcerile de altădată pe care trupul ei le cunoscuse. Concluzia Mântuitorului cu privire la femeia păcătoasă din Evanghelie: «Iertate sunt păcatele ei cele multe, căci mult a iubit» îi privește pe toți cei care iubesc mult, dar nu cu o iubire păgână și păcătoasă, ci una curată și înaltă, care îl apropie pe om de Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a oferit parohiei, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, un veșmânt care a acoperit o perioadă cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.