A doua conferință semestrială de toamnă în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, la care au participat preoții și diaconii din protopopiatele din zona de nord a Italiei, a avut loc marți, 19 noiembrie.
„Dumnezeiescul Prunc este darul lui Dumnezeu oferit întregii umanități”
Praznicul Nașterii Domnului a fost întâmpinat cu bucurie și la Catedrala Episcopală din Giula, Ungaria, de un număr mare de credincioși, de toate vârstele, care au venit la biserică să cinstească datina străbună și să se bucure de această mare sărbătoare creștinească.
Credincioșilor din Giula li s‑au alăturat cei din România sau din împrejurimi, precum și mai multe cadre didactice de la Școala Generală și Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, în frunte cu directoarea Maria Gurzău Czeglédi și familia acesteia, ne‑a transmis Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu un sobor din care au făcut parte părintele protosinghel Visarion Tuderici, secretarul eparhial, dar și părintele Teodor Marc, parohul Catedralei și consilierul economic al episcopiei.
După împărtășirea clerului, a fost citită Pastorala de Crăciun a Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, care vorbește despre „importanța copiilor în viața oamenilor și mai ales a Sfintei Fecioare Maria, născută la vârstă înaintată de către părinții ei, Drepții Ioachim și Ana, prin darul lui Dumnezeu, la dorința lor fierbinte și rugăciunile stăruitoare înălțate către Bunul Dumnezeu”.
„Iar Dumnezeiescul Prunc, născut mai apoi în cetatea Betleemului, din Sfânta Fecioară Maria, este darul lui Dumnezeu oferit întregii umanități, pentru că El răscumpără din moarte și din căderea în păcat pe protopărinții noștri Adam și Eva și întreg neamul omenesc. Refacerea legăturii cu Dumnezeu, prin Iisus Hristos, și păstrarea pentru întreaga viață a acestei legături personale este lucrul cel mai important pentru sufletele noastre și pentru mântuirea lor. Lucrurile lumii acesteia, crizele și tulburările ei, dar și ofertele pentru o lume «superioară» din punct de vedere tehnologic, pot fi o mare ispită și o întoarcere la căderea cea dintâi și la îndepărtarea omului de Dumnezeu”.
Potrivit tradiției, un grup de 30 de elevi de la Școala Generală și Liceul Românesc din Giula au oferit o foarte frumoasă serbare de Crăciun, pregătită sub îndrumarea învățătoarei Eva Sabău. Prin versuri, colinde și învățături de folos, copiii au transmis, pe calea lor, care ajunge mai ușor la inimile oamenilor, mesajul cel plin de bucurie și binecuvântare al Nașterii Domnului.
Ierarhul i‑a felicitat și le‑a oferit pachete cu dulciuri, mulțumind dascălilor pentru colaborarea foarte bună între Școală și Biserică, benefică pentru toți. Autoguvernarea Românească Locală din Giula a oferit dulciuri copiilor și cozonac celorlalți credincioși.