Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Eveniment omagial dedicat poetului naţional la Giula
Aniversarea Zilei Culturii Române și omagierea poetului național Mihai Eminescu au continuat la românii din Ungaria luni, 15 ianuarie 2024, prin evenimentul organizat de către Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria (AŢRU), la sediul ei din Giula, unde în anul trecut (2023) a fost amplasată o placă comemorativă foarte frumoasă, dedicată marelui nostru poet.
La eveniment a participat un public numeros, printre care s-au aflat şi reprezentanţi ai Bisericii şi ai autorităţilor româneşti şi locale: Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, împreună cu alți clerici din cadrul eparhiei (arhim. Calinic Covaci, consilier administrativ-bisericesc, pr. Teodor Marc, consilier economic, și arhid. Emanuel Văduva, slujitor la Catedrala Episcopală); Gheorghe Cozma, președintele AȚRU, gazda acestei manifestări; Daniel Banu, consul general al României la Giula; Görgényi Ernő, primarul orașului Giula, însoțit de un viceprimar și vicenotar, Maria Gurzău Czégledi; directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula și alte cadre didactice și elevi; directori și cadre didactice de la alte școli generale românești din Ungaria (Bătania, Săcal etc.); Margareta Tat, primarul comunei Micherechi, și alți primari de localități românești; Eva Iova Șimon, directorul săptămânalului „Foaia Românească”; Delia Covaci, directorul săptămânalului „Cronica” al AȚRU; reprezentanți ai presei locale din Giula; Maria Gurzău Novakné, directorul Casei Culturale și Comunitare a Românilor din Ungaria, și alți invitați.
Programul moderat de Corina Olaru, redactor la săptămânalul „Cronica” și profesoară la Liceul Românesc din Giula, a fost deschis prin versurile poetului Mihai Eminescu, recitate de două eleve de la școala generală și liceul românesc din Giula.
A urmat cuvântul președintelui AȚRU, Gheorghe Cozma, care a vorbit atât despre Ziua Culturii Române și valoarea culturii oricărui neam, ce contribuie la patrimoniul cultural al umanității, aduce mult bine și îi apropie pe oameni și pe popoare între ele, cât și despre viața poetului Mihai Eminescu și evenimentul realizării, anul trecut, a unei plăci comemorative dedicate lui. Aceasta a fost amplasată pe fațada Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, lucru care constituia și o datorie mai veche a comunității românești locale. În acest loc, cinstirea lui Eminescu și a Zilei Culturii Române va deveni o tradiție.
A urmat o slujbă de pomenire pentru odihna sufletului poetului național Mihai Eminescu, săvârșită de Preasfințitul Părinte Siluan, împreună cu arhim. Calinic și cu arhid. Emanuel Văduva. Ierarhul a subliniat rolul deosebit al lui Mihai Eminescu în îmbogățirea limbii române, a sufletului românesc, dar și a culturii universale cu valori transpuse în cuvinte și scrieri, prin mintea luminată și talentul deosebit, pe care le-a primit de la Bunul Dumnezeu. De asemenea, a îndemnat generația tânără ca, pornind de la simbolul plăcii comemorative situate pe zidurile sediului AȚRU din strada cu același nume, Mihai Eminescu, din Giula, să treacă la aprofundarea acestor comori neprețuite rămase nouă de la marele nostru poet, care să trăiască veșnic, prin aceste cuvinte, în sufletele noastre și să ajute la păstrarea și îmbogățirea identității naționale și culturale românești.
A urmat o depunere de coroane de flori din partea AȚRU, a Consulatului General al României la Giula, a liceului românesc și a celorlalte instituții de cultură românești din Giula, dar și din alte localități, a primăriei orașului Giula și a altor instituții reprezentative prezente la acest eveniment.
În sala festivă a AȚRU a fost prezentată o frumoasă scenetă, realizată pe versurile poeziei „Mușat și ursitoarele”, a lui Mihai Eminescu, și susținută de elevi de la școala generală și liceul românesc din Giula, care a sensibilizat sufletele participanților și i-a apropiat de spiritul poeziei eminesciene.
Manifestarea omagială dedicată poetului național Mihai Eminescu și Zilei Culturii Române s-a încheiat printr-o recepție oferită din partea AȚRU, în aceeași sală.
Dimineață, înainte de această manifestare, sceneta a fost prezentată și pe scena Liceului Românesc din Giula, în prezența elevilor și profesorilor. A urmat o conferință despre Mihai Eminescu și cultura română, susținută de prof. dr. habil. Florin Ciobanu, de la Catedra de limba română a Universității ELTE din Budapesta.
(Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria)