Medicii români au fost mereu apreciați în Europa și în lume. Chiar și în perioada comunistă, când era foarte greu să ieși din țară, aceia care reușeau totuși să se stabilească în străinătate erau
Evenimente filantropice și duhovnicești în diaspora românească
În diaspora ortodoxă românească, slujirile și acțiunile social-filantropice se desfășoară constant spre folosul sufletesc al credincioșilor. În această perioadă, sunt organizate atât acțiuni de sprijin umanitar în cadrul unor proiecte filantropice desfășurate la nivelul parohiilor, cât și seri duhovnicești în care sunt susținute conferințe on-line de către ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, profesori și oameni de cultură din România.
În Duminica a 25-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala „Intrarea Maicii Domnului în biserică” din Madrid, Spania, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, se arată pe obispadoortodoxo.es.
Cu acest prilej, ierarhul a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima duminică din Postul Nașterii Domnului, intitulată „Familia și filantropia - izvoare de viață sfântă și credință lucrătoare prin iubire darnică”.
Italia
La Parohia „Sfânta Mare Muceniță Varvara și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din localitatea Porretta Terme, Protopopiatul Emilia Romagna 1, părintele Gheorghe Zavate a fost instalat sâmbătă, 14 noiembrie 2020, ca nou preot paroh. Părintele Trandafir Vid, întemeietorul acestei parohii, l-a prezentat credincioșilor pe noul preot paroh al comunității, se arată pe episcopia-italiei.it. A doua zi, în localitatea Castiglione dei Pepoli (BO), părintele Gheorghe Zavate a primit din partea părintelui protopop Constantin Totolici și misiunea de a îngriji filia de aici.
La Parohia „Sfântul Cuvios Ilarion cel Mare”, din Venaria Reale, păstorită de părintele Valeriu Drăgănescu, a reînceput colectarea alimentelor de bază pentru familiile cu mulți copii aflate în dificultate materială și financiară. În cadrul campaniei „Pentru cei mai mici ai Domnului”, cu ajutorul credincioșilor și voluntarilor au fost distribuite până în prezent peste 300 de kg de alimente de primă necesitate.
De asemenea, în aceste zile și-a sărbătorit hramul și Parohia „Sfântul Apostol și Evanghelist Matei” din Salerno, Italia, păstorită de părintele paroh Bogdan Filip.
Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord
În perioada 16-23 noiembrie 2020, care cuprinde prima săptămână din Postul Nașterii Domnului, Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord organizează 8 conferințe on-line, în care sunt invitați ierarhi ortodocși români, cadre didactice de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul”, precum și alte personalități din viața academică și culturală din România.
Prima conferință, cu tema „Iisus Hristos - plinirea prorociilor: nădejde și încurajare în vremuri de restriște”, a fost susținută în prima zi de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, iar marți, 17 noiembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Arhiepiscopul ortodox român al Germaniei, Austriei și Luxemburgului și Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a susținut conferința cu tema „Strategii duhovnicești de supraviețuire în timpul pandemiei”. Miercuri seara, 18 noiembrie 2020, pr. Radu Preda a susținut conferința cu tema „Biserica și Statul. Lecții din pandemie”.
În continuare, conferințele se vor desfășura după următorul program: joi, 19 noiembrie 2020, de la ora 18:00 - conferința cu tema „Cum să depășim frica și descurajarea ce ne cuprind în aceste zile?” susținută de prof. Adrian Opre; 20 noiembrie, de la ora 19:30 - conferința cu tema „Biserica și Social-Media: piatră de poticnire sau instrument misionar?”, în cadrul căreia este invitat jurnalistul Răzvan Bucuroiu; 21 noiembrie de la ora 19:30, conferința cu tema „Maica Domnului Vindecătoarea, Bucuria cea neașteptată”, în cadrul căreia va vorbi pr. conf. dr. Gheorghe Holbea; 22 noiembrie, ora 19:30 - conferința „Nașterea Mântuitorului, reînrădăcinarea noastră în cer?” susținută de artistul Dan Puric, iar în ultima zi, 23 noiembrie 2020, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, va susține conferința „Vestea cea bună a Nașterii Domnului într-o lume bulversată”.
Conferințele se desfășoară pe platforma Zoom - accesând linkul https://neatframe.zoom.us/j/ 93283953458, cu respectarea fusului orar din Suedia. Totodată, conferințele vor fi transmise live și pe canalele media ale Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.