Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Evenimente misionare în comunităţile româneşti din diasporă
În a treia săptămână din Postul Mare, care a culminat cu Duminica Sfintei Cruci, comunităţile româneşti din diasporă au găzduit mai multe evenimente misionare, dedicate în principal cinstirii Sfintei Cruci. Totodată, ierarhi români au vizitat comunităţi parohiale, unde au săvârşit Sfânta Liturghie şi au rostit cuvinte de învăţătură despre folosul postului şi asumarea crucii personale.
În Duminica a treia din Sfântul şi Marele Post, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germania, Europei Centrale şi de Nord, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Bamberg, Germania, și a hirotonit un preot pentru noua parohie românească din oraşul bavarez Coburg. La începutul slujbei, ierarhul român a mulțumit preotului ucrainean Andrij Khymzhuk, pentru deosebita conlucrare dintre comunitatea românească şi ucraineană, care își desfășoară activitatea în aceeași biserică de mai bine de 9 ani, oferindu-i o icoană și o carte, se arată pe site-ul mitropolia-ro.de
În cuvântul de învăţătură, mitropolitul român a vorbit despre asumarea crucii, menționând că suferința reprezintă poate cea mai mare înțelepțire pentru un creștin și că aceasta este cel mai comun element valabil tuturor oamenilor, indiferent de credință sau confesiune. La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârşită slujba Parastasului pentru parohienii trecuţi la Domnul.
Marea Britanie
În ajunul Duminicii Sfintei Cruci, Ambasada României la Londra a organizat, la sediul Institutului Cultural Român din capitala engleză, adunarea preoților și diaconilor din parohiile creștin-ortodoxe de pe teritoriul Marii Britanii, cu participarea Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român Europei Occidentale și Meridionale, și a unei delegații a Patriarhiei Române, alcătuită din pr. Michael Tiţa, pr. Ciprian Ion Ioniţă şi Vasile Bănescu, consilieri patriarhali.
Au fost discutate modalități prin care ambasada și parohiile de pe teritoriul Marii Britanii pot sprijini comunităţile româneşti, fiind dezbătute şi teme consulare privind promovarea limbii și culturii române.
Italia
Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Roma, se arată pe site-ul episcopia-italiei.it.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre însemnătatea Sfintei Cruci și despre pocăință: „De cruce este legată pocăința, care înseamnă spovedanie, regret, reîntoarcere. Pocăința legată de cruce înseamnă a avea curaj să porți suferința vieții. Să zâmbești vieții și să porți crucea cu demnitate. Trebuie să învățăm să ajungem la cuvintele Sfântului Luca al Crimeei, care spunea: «Am iubit pătimirea, căci mult curățește sufletul»”.
În aceeaşi zi, parohia românească din Catania a organizat o acţiune misionară în cadrul căreia credincioşii au adus la biserică cruci împodobite, pentru a-și arăta dragostea pentru Hristos Cel răstignit. Astfel, cei dornici de a-și manifesta iubirea pentru sfințenie, copii sau adulți, au făcut câte o cruce din flori, scoici, pietre, nasturi, panglici şi chiar aluat de pâine. La final, părintele paroh Mihai Gabriel Ichim a felicitat credincioșii râvnitori pentru participare, a oferit cruciulițe în dar copiilor și i-a invitat pe cei prezenţi să urmeze în continuare calea postului.
Spania
Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, a liturghisit în Duminica a treia din Postul Mare în Parohia „Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina”, din orașul spaniol Coslada, se arată pe site-ul obispadoortodoxo.es.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit textul evanghelic rânduit, vorbind despre asumarea crucii. „Asumarea crucii este singura cale prin care omul poate să urmeze cu adevărat Domnului Hristos. Asumarea crucii înseamnă a face voia lui Dumnezeu, și nu voia noastră, după modelul lui Hristos. Domnul ne cere să ne lepădăm de voia noastră, să căutăm voia lui Dumnezeu, căci numai în voia Lui ne vom putea mântui”, a spus Preasfinţia Sa.
Belgia
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a săvârşit Sfânta Liturghie în mijlocul comunităţii româneşti din Bruxelles-Uccle, Belgia, se arată pe site-ul obispadoortodoxo.es.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat cuvintele „roadele asumării crucii”.
Ungaria
În Duminica Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Crâstor (Sarkadkeresztúr), săvârşind Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al eparhiei.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre importanța Sfintei Cruci în viața creștinului, care este un semn de recunoaștere și de identificare personală cu Hristos, dar și de biruință a încercărilor, prin puterea și ajutorul care ne vin de la El.