A doua conferință semestrială de toamnă în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, la care au participat preoții și diaconii din protopopiatele din zona de nord a Italiei, a avut loc marți, 19 noiembrie.
Festivalul „La obârșii, la izvor”, la Giula - Ungaria
Duminică, 15 octombrie, Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria a organizat la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula cea de‑a X‑a ediție a Festivalului de păstrare și promovare a tradițiilor populare românești, intitulat „La obârșii, la izvor”, informează un comunicat de presă al organizatorilor. Oaspeții de seamă din acest an au fost membrii Ansamblului folcloric profesionist „Meseșul” și Veteranii Meseșului, din Zalău, aflat sub conducerea Centrului Județean pentru Cultură și Artă ‑ Sălaj și funcționând cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sălaj.
În acest context și la fel ca și la edițiile precedente, realizate împreună cu reprezentanții câte unui județ din România, din zone limitrofe Ungariei, membrii foarte talentați ai Ansamblului Meseșul au fost însoțiți în deplasarea lor la Giula, în Ungaria, de diferite oficialități. Aceștia au luat parte și la slujba de resfințire a bisericii din Giula Mică, închinată Sfintei Cuvioase Parascheva, care a avut loc cu o zi înaintea festivalului, chiar de sărbătoarea hramului.
Ca de fiecare dată, festivalul a fost precedat de Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită duminică dimineață, în Catedrala Episcopală din Giula, de Preasfințitul Părinte Siluan, înconjurat de un sobor de clerici. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de elevi seminariști din Zalău. La slujbă au luat parte aproximativ 200 de credincioși, din Giula, de la cele două biserici românești (Catedrală și Giula Mică), de la Micherechi, Otlaca Pustă și alte localități românești apropiate din Ungaria, precum și două autocare, cu credincioși de la Lipova și din părțile satului natal al Preasfințitului Părinte Siluan, care au venit și în anii trecuți la acest eveniment, și credincioși de la Budureasa, din județul Bihor, însoțiți de preotul lor paroh.
Preasfințitul Părinte Siluan a tâlcuit pericopa evanghelică a Pildei semănătorului, ce rămâne la fel de actuală și pentru oamenii și creștinii de azi, care la rândul lor sunt chemați spre viața cea adevărată, trăită în credință, ce aduce celor care o vor urma multe satisfacții și împliniri sufletești, încă de aici, de pe pământ, cât și nădejdi trainice pentru dobândirea vieții celei veșnice.
Festivalul s‑a desfășurat după-amiază, în prezența a aproximativ 400 de participanți, reprezentând preoții și credincioșii veniți din toate parohiile episcopiei din Ungaria, dar și oaspeți din România.
Programul festivalului, prezentat de renumita și consacrata solistă Lucreția Bolba, a fost foarte dinamic și bogat, fiind susținut pe toată desfășurarea lui de orchestra Ansamblului Meseșul și cuprinzând dansuri foarte variate, din diferite zone ale țării (Valea Agrijului, Someș, Cehul Silvaniei, Țara Codrului, Sătmar, Valea Barcăului, Sibiu, Brașov, Banat și Maramureș), interpretate cu foarte multă însuflețire, talent și bucurie de cele opt perechi de dansatori ai ansamblului profesionist și alte 10 perechi ale membrilor Veteranilor Ansamblului Meseșul, precum și de cei cinci soliști, de diferite vârste și foarte talentați: Lucreția Bolba, Oana Sabău, Lucian Chira, Alexandra Antal și Alexandra Banciu Bonțe, care fac și ei parte din acest ansamblu.