Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Festivalul românesc „Din dragoste pentru frumos“ de la Paris
Cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la înființarea Eparhiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale (AEOR, 1949), în zilele de 13 octombrie şi 16-20 octombrie, Departamentul Cultural al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale a organizat la Paris cea de-a 9-a ediție a Festivalului de cultură, artă și teologie „Din dragoste pentru frumos”, în dorința de a reuni istoria, muzica, teatrul, artele vizuale, sociologia, antropologia, etnografia și folclorul, într-o tematică de reflecție comună propusă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Seria de manifestări reunite în acest eveniment de primă mână al culturii și tradiției românești exprimate în exteriorul granițelor țării a fost orientată anul acesta către satul românesc, în etosul şi istoricitatea lui, precum şi în raporturile sale cu societatea actuală. Evenimentul, devenit deja tradiţie în viaţa diasporei româneşti din Paris, și-a mărit aria de desfășurare, manifestările lui având loc atât în aglomerația urbană franceză, cât și în orașul Drancy din nord-estul Parisului, precum și la Limours.
Festivalul s-a deschis duminică, 13 octombrie, în prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, și a Alteței Sale Regale Principele Radu al României, cu manifestarea culturală intitulată „Maria, Regina României, din dragoste pentru frumos”, găzduită la Palatul Béhague de Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris, fiind prezenți aproximativ 200 de români.
În deschiderea festivalului şi a serii de gală din Sala Bizantină a palatului au vorbit Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, și Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa, un mesaj din partea președintelui României fiind transmis de consilierul de stat Sandra Pralong. Tot acum, românii prezenți au putut lua parte la vernisajul expoziției „Regina Maria, suflet de borangic”, cuprinzând piese din diferite colecții private, căreia i s-au îngemănat lucrări din colecția de picturi semnate de maestrul Horea Paștina și intitulată „Crinii Reginei”, prezentatorii lor fiind părintele Emilian Marinescu, consilier cultural eparhial, şi Doina Marian, director ICR Paris.
Miercuri, 16 octombrie, festivalul a continuat la parohia ortodoxă „Sfinţii Dimitrie şi Ioan” din Drancy, cu un concert de muzică tradițională. Joi, 17 octombrie, la parohia românească „Sfânta Parascheva şi Sfânta Genoveva” de la cripta bisericii pariziene „Saint-Sulpice”, a avut loc vernisajul expoziției antropologice și etnologice „Veşnicia s-a născut la sat” și al expoziţiei de pictură şi fotografie „Tradiţie şi modernitate”, seara încheindu-se cu conferința academicianului prof. dr. Ioan Aurel Pop, intitulată „Satul - esenţa spiritului istoric românesc”. Vineri, 18 octombrie, manifestările, ținute în același loc, au avut ca temă reînvierea satului prin acţiuni culturale de redescoperire a valorilor tradiţionale, cei prezenți putând asista atât la o lansare de carte, cât și la momente de tradiție populară.
Ziua de sâmbătă, 19 octombrie, a purtat tema „Ce putem face pentru satul românesc? Şcoală, cultură, tradiţie”, manifestările având loc la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris.
Festivalul s-a încheiat duminică, 20 octombrie, la Limours, cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif, înconjurat de un sobor de clerici din regiunea pariziană, slujba fiind urmată de un spectacol artistic popular și o agapă frățească.