În capitala Franței, Paris, s-au desfășurat în zilele de 8-10 noiembrie mai multe evenimente cultural-duhovnicești dedicate împlinirii a 75 de ani de la înființarea Eparhiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale (1949). Manifestările au fost găzduite de Catedrala ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris, care și-a sărbătorit vineri hramul. În aceste zile de sărbătoare a fost adusă spre închinarea credincioșilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București. Sâmbătă, 9 noiembrie, a fost sfințită și pictura capelei din vecinătatea catedralei românești.
Hram la așezământul monahal românesc din Budapesta
În Duminica după Botezul Domnului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, a slujit la Așezământul monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta, care și-a sărbătorit hramul. Din soborul slujitor au mai făcut parte părintele protosinghel David Pop, Superiorul Așezământului monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta; părintele protopop Marius Maghiaru și arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de tineri ortodocși aflați la muncă în capitala Ungariei, iar la slujbă au participat credincioși de diferite vârste și oficialități, ne-a transmis Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre misiunea și rolul Sfântului Ioan Botezătorul, care a venit în această lume în condiții speciale, ca rod al îndelungatelor rugăciuni ale părinților săi, a trăit viața în aspră nevoință, în post și rugăciune și a arătat oamenilor că mai există și alte scopuri în viață, mai înalte decât cele pe care le urmăresc ei de obicei, cum a fost și dedicarea sa totală lui Dumnezeu și misiunii de a-L face cunoscut lumii pe Mesia Hristos.
Totodată, ierarhul și-a exprimat bucuria și mulțumirea pentru faptul că, de 12 ani, la Budapesta funcționează și un așezământ monahal românesc, pe lângă parohia românească.
La final, Preasfinția Sa, împreună cu soborul slujitor, a făcut sfințirea unei icoane mari cu Botezul Domnului.