A doua conferință semestrială de toamnă în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, la care au participat preoții și diaconii din protopopiatele din zona de nord a Italiei, a avut loc marți, 19
Hramul unei biserici românești din Suedia
În ziua de celebrare a praznicului Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a poposit în mijlocul credincioșilor ortodocși români din orașul suedez Växjö, care a sărbătorit hramul bisericii parohiale. Ierarhul român a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat motivul pentru care această sărbătoare este cinstită prin postire aspră. „În Evanghelia citită astăzi la Sfânta Liturghie am comemorat Sfintele Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos. Este pericopa evanghelică ce se citește și în Vinerea Mare. Așadar, pomenim Răstignirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, iar dacă săvârșim această pomenire a Sfintelor Pătimiri, o facem cu postire aspră. Așa cum postim miercurea și vinerea pentru că Mirele Bisericii, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, a fost luat de la noi, urmând cuvântul Său adresat fariseilor și cărturarilor: «Vor veni acele zile când Mirele se va lua de la ei și în acele zile vor posti». Aceste două zile, în care Mirele Bisericii s-a luat de la noi, sunt miercuri, pentru că atunci a fost vândut pentru 30 de arginți, iar vinerea pentru că a fost răstignit pe Cruce. La fel, în această zi a Înălțării Sfintei Cruci postim pentru că facem pomenirea Răstignirii Mântuitorului nostru”, a spus Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată și o slujbă de pomenire pentru fostul preot al comunității, trecut la Domnul în anul 2019.
Cu prilejul hramului comunității românești a fost cinstită și Icoana Maicii Domnului „Cea cu Har dăruită”, aflată în tezaurul spiritual al sfântului lăcaș. Al doilea hram al parohiei românești din orașul suedez este Sfântul Sigfrid din Växjö, Luminătorul Suediei. La slujbele oficiate în biserica comunității românești participă, pe lângă conaționali ai noștri, și credincioși ortodocși de alte naționalități convertiți de-a lungul timpului la Ortodoxie.