Duminica după Botezul Domnului a fost sărbătorită în Parohia românească „Buna Vestire” din München, acolo unde un sobor de preoți și diaconi condus de părintele prof. dr. Theodor Damian, fost paroh la New York, a săvârșit Sfânta Litughie. Tot duminică, 12 ianuarie, a fost marcată anticipat și Ziua Culturii Naționale.
Ierarhul Hușilor a slujit în parohia românească din Galway, Irlanda
Duminică, 12 ianuarie 2025, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Nectarie al Irlandei și Islandei, Sfânta Liturghie în Parohia ortodoxă românească „Sfântul Nicolae și Sfânta Brigid de Kildare”, din Galway, Irlanda.
Orașul Galaway este un centru universitar și turistic, situat în vestul Irlandei. Comunitatea ortodoxă multietnică, de aici, este păstorită de părintele Tudor Ghiță și este alcătuită din români, irlandezi, georgieni, greci, ucraineni și polonezi ortodocși. Din acest motiv Sfânta Liturghie a fost slujită în română, engleză și greacă.
În cuvântul adresat celor prezenți, ierarhul Hușilor a vorbit despre semnificația profundă a chemării la pocăință, făcută de Domnul Hristos.
„Întoarcerea unui om sau restaurarea duhovnicească începe de la minte, de la gândurile noastre, de la modul cum avem ţesută această mentalitate cu privire la viaţa noastră și cu privire la viaţa spirituală. Este foarte greu să schimbi mentalitatea unui om. Cu cât este mai înrădăcinat în gândurile și în convingerile sale, cu atât este mai anevoios pentru noi să-l ajutăm să iasă dintr-o asemenea mentalitate care nu poate să-i fie benefică. Evident, noi nu ne gândim să schimbăm mentalitatea unui om dacă ea este bună - o încurajăm, o susţinem și suntem de acord. Căutăm să ajutăm pe cineva să-și schimbe viaţa în momentul în care este dominat de o mentalitate greșită, afectată de păcat.
Viaţa noastră stă în gândurile pe care le avem și care roiesc în mintea noastră. De acolo noi ne construim viaţa - din gândurile noastre se formează percepţia pe care noi o avem asupra vieţii. Gândurile sunt cele care influenţează, în mod fundamental, viziunea pe care o avem asupra vieţii sau modul cum ne raportăm unul la celălalt”.
La finalul slujbei, Părintele Episcop Ignatie a mulțumit părintelui paroh Tudor Ghiță și bunilor săi credincioși pentru sprijinul pe care l-au acordat activităților social-filantropice derulate de Episcopia Hușilor prin Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși.