Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Închinători şi vieţuitori la Maaloula
Duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Tecla” din Maaloula, situată pe teritoriile siriene ocupate multă vreme de insurgenţi, a declarat, zilele trecute, că mănăstirea şi-a redeschis porţile pentru pelerini şi turişti, iar monahiile au revenit la locul lor de închinoviere. Părintele Ilias Ades este convins că în câteva săptămâni lucrările de reparaţii la clădirile avariate în timpul războiului civil vor fi finalizate şi mănăstirea va recăpăta strălucirea de odinioară. Pelerinii din întreaga lume sunt aşteptaţi la una dintre vetrele cele mai vechi ale creştinismului antiohian.
Din declaraţiile părintelui Ilias Ades reiese că lucrările de reparaţii sunt aproape finalizate, după cum anunţă agenția de știri Interfax. „Maaloula a reînviat, a reînviat biserica de aici! Uitaţi-vă numai câţi turişti-vizitatori avem! Siria redevine treptat o ţară paşnică. Oare nu trebuie să ne bucure acest lucru?!”, a afirmat părintele Ades. Acesta a precizat că mai trebuie finalizate reparaţiile la etajele doi şi patru, iar apoi la instalaţia electrică, pentru a putea primi cum se cuvine pelerinii şi turiştii, iar lucrările se vor termina în câteva săptămâni.
Părintele Ilias a vorbit, totodată, și despre reîntoarcerea maicilor care au fost nevoite să părăsească aşezământul din cauza războiului. „Toţi erau foarte îngrijoraţi din cauza măicuţelor, pentru că le iubeau mult. Închinătorii mănăstirii simţeau întotdeauna căldura lor sufletească, pe care o ofereau tuturor. Şi eu am revenit aici din Damasc de îndată ce am aflat că localitatea a fost eliberată de terorişti”, a mai spus duhovnicul aşezământului.
Maaloula a fost eliberată de insurgenţi în aprilie 2014, după care a început procesul de refacere a oraşului şi a mănăstirii din apropiere. Lucrările de reparaţii şi restaurare au fost sprijinite de ajutoare venite, mai ales, din Rusia, dar şi din alte ţări ortodoxe. Acestea sunt conduse de ingineri şi specialişti sirieni şi ruşi.
De curând, ambasadorul sirian la Moscova a invitat turiştii şi pelerinii din Rusia să viziteze Siria, pentru că această ţară are foarte multe obiective turistice şi religioase ce pot fi vizitate. Siria speră acum să atragă pelerini, nu doar creştini, ci şi musulmani.
Maaloula este o localitate montană, situată la înălţimea de 1.500 de metri deasupra nivelului mării, la 56 km de capitala Damasc. În localitate mai există şi astăzi familii care vorbesc limba aramaică, care se vorbea acum două milenii în regiunea Palestinei, iar mănăstirea de maici de acolo este renumită pentru vestigiile pe care le adăposteşte.