Medicii români au fost mereu apreciați în Europa și în lume. Chiar și în perioada comunistă, când era foarte greu să ieși din țară, aceia care reușeau totuși să se stabilească în străinătate erau
Instalare de preot la Parohia românească „Sfânta Maria” din Gatineau, Canada
Sâmbătă, 12 noiembrie, cu prilejul sărbătoririi Sfinților Martiri și Mărturisitori năsăudeni, Parohia ortodoxă românească din Gatineau, Canada, a îmbrăcat straie de sărbătoare. Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei, a săvârșit aici Sfânta Liturghie și a instalat în oficiul de preot paroh pe părintele Ciprian Augustin Purcărea.
Din soborul de slujitori a făcut parte, alături de părintele paroh, și părintele Grigorie Țăpuc de la Parohia „Sfântul Evanghelist Matei” din Ottawa. La Sfânta Liturghie a asistat de asemenea și părintele protos. dr. Maxim Morariu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Ortodoxă Română a Canadei.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a evocat chipul Sfinților Năsăudeni și a vorbit despre importanța mesajului transmis prin martiriul lor.
„Deși sunt circumscriși unor spații și timpuri clar delimitate, bunăoară Sfinții Năsăudeni au trăit în Transilvania în cea de‑a doua jumătate a secolului al 18‑lea, sfinții sunt asumați în chip universal. Mesajul pe care ei îl transmit este unul universal, iar valorile pe care ei le‑au apărat cu prețul vieții sunt autentice și nepieritoare”, a spus ierarhul în cuvântul său.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele protos. dr. Maxim Morariu a dat citire deciziei chiriarhale de numire a părintelui Ciprian Augustin Purcărea, iar Preasfințitul Părinte Ioan Casian i‑a oferit noului paroh în chip simbolic Evanghelia, Crucea și cheile sfântului lăcaș. Noul paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Ioan Casian pentru misiunea încredințată și credincioșilor pentru primirea călduroasă. Părintele Ciprian a ținut, de asemenea, să sublinieze faptul că într‑o lume secularizată Biserica reprezintă ancora necesară pentru cei care doresc să ducă o viață spirituală și că prin intermediul sfintelor slujbe suntem chemați să facem tranziția dinspre „eu” înspre „noi”, prin cultivarea iubirii pentru celălalt.