Duminica după Botezul Domnului a fost sărbătorită în Parohia românească „Buna Vestire” din München, acolo unde un sobor de preoți și diaconi condus de părintele prof. dr. Theodor Damian, fost paroh la New York, a săvârșit Sfânta Litughie. Tot duminică, 12 ianuarie, a fost marcată anticipat și Ziua Culturii Naționale.
Lavra Poceaev a serbat opt secole de existență
Anul acesta, între 9-17 iunie, mii de creștini ortodocși au participat la zilele dedicate sărbătoririi a 800 de ani de existență a Lavrei „Adormirea Maicii Domnului” din Poceaev, Ucraina. Aici, la 9 iunie, a fost sfințită noua biserică închinată Icoanei Maicii Domnului „Ivirița” („Portărița”), ocazie cu care Înaltpreasfințitul Serghie, Mitropolit de Ternopil și Kremeneț, secondat de starețul lavrei, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit de Poceaev, au oficiat Sfânta Liturghie arhierească. Pe 13 iunie a avut loc o procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Poceaev, urmată de slujba Paraclisului dedicată acesteia. Sărbătorile s-au încheiat luni, 17 iunie, de praznicul Sfintei Treimi, cu Sfânta Liturghie arhierească oficiată în biserica dedicată Icoanei Maicii Domnului „Ivirița” de Înaltpreasfințitul Teodor, Mitropolit de Kameneț-Podolsk și Gorodok, Mitropolitul Vladimir, starețul lavrei, și alți patru ierarhi. După slujbă, s-au mai sfințit noul turn cu clopotniță și o capelă comemorativă.
Lavra este faimoasă pentru o icoană bizantină a Maicii Domnului datând din secolele X-XII. A fost dăruită în secolul al XVII-lea de o contesă locală după ce fratele ei s-a vindecat de orbire rugându-se la această icoană. Tot aici se păstrează urma piciorului Maicii Domnului, care în 1240 s-a arătat înconjurată de o pară de foc și a făcut să izbucnească un izvor tămăduitor în mănăstire.