A doua conferință semestrială de toamnă în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, la care au participat preoții și diaconii din protopopiatele din zona de nord a Italiei, a avut loc marți, 19 noiembrie.
Misiune și filantropie în comunitatea românească din Erlangen
Românii din orașul universitar Erlangen, situat la câțiva kilometri de al doilea cel mai mare oraș din Bavaria, Nürnberg, formează o frumoasă comunitate ortodoxă ocrotită de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Duminică de duminică ei se roagă împreună la Sfânta Liturghie, participă lunar la cateheze și periodic la diferite activități culturale și duhovnicești.
În zi de duminică, credincioșii români ortodocși din Erlangen se strâng la rugăciune. Își aduc familiile în locul unde pot participa la Sfânta Liturghie în limba română și primesc Sfintele Taine. Parohia ortodoxă română din Erlangen este de mai mulți ani o adevărată comunitate euharistică în care românii plecați departe de locurile natale pot trăi viața spirituală așa cum au învățat de la părinții și bunicii lor. Tot aici, copiii lor, iar în anumite cazuri soții sau soțiile lor de alte confesiuni, descoperă valorile creștinismului ortodox, iar unii ajung să se convertească.
Ca multe alte comunități românești din diasporă, parohia din Erlangen nu are un propriu lăcaş de cult. Românii se strâng la Sfânta Liturghie în capela unei mănăstiri catolice de ordin carmelit unde, prin bunăvoința maicilor de aici și a conducerii locale a Bisericii Catolice, în fiecare duminică lăcaşul devine spațiu liturgic pentru comunitatea românească.
Rigoarea specifică spațiului german nu lipsește nici când vine vorba de programul liturgic pe care preotul paroh, protosinghelul Chiril Socaciu, și preotul slujitor Nikolaus Klein trebuie să îl respecte în fiecare duminică la capela mănăstirii împreună cu credincioșii care participă constant la Sfânta Liturghie. Strictețea programului liturgic de duminică nu știrbește, însă, cu nimic din frumusețea slujbelor săvârșite aici. Puține comunități românești din diasporă sunt binecuvântate cu un cor care să aducă o frumusețe aparte răspunsurilor la Sfânta Liturghie.
Corul este format și dirijat de Călin Hoffmann, un român originar din Timișoara, plecat în Germania în primul an după evenimentele din 1989, de profesie inginer și cu multă pasiune față de muzica armonică și cultul ortodox. În jurul său s-au adunat câteva doamne de diferite profesii, confesiuni și naționalități, dar iubitoare de Liturghia ortodoxă în limba română. Desigur, părți din Sfânta Liturghie sunt rostite și cântate și în limba germană, pentru cei care nu înțeleg încă limba română.
Cateheze pentru copii și adulți
Pe o parte dintre copiii parohiei i-am găsit la ora de cateheză și la atelierul de creație. Pregăteau mărțișoare, felicitări și daruri de ziua mamei, precum și un program de cântece și poezii dedicate mamelor și bunicilor. Activitatea a avut loc prin implicarea unor doamne voluntare din parohie şi prin bunăvoinţa maicilor carmelite care au pus la dispoziţie spaţiul şi le-au oferit copiilor câteva surprize dulci la final. „Am început să organizăm activități cu copiii din parohie de anul trecut, din toamnă. De asemenea, facem cateheze o dată pe lună cu copiii și o dată pe lună cu adulții. Cu cei mici vorbim diferite teme din Sfânta Scriptură, iar cu adulții despre teme legate de învățătura ortodoxă”, ne-a spus protos. Chiril Socaciu.
Comunitatea românească din Erlangen organizează diferite activități prin care sunt marcate momente ale anului bisericesc și civil. Astfel, Ziua Națională a României a fost sărbătorită la 1 decembrie 2023 cu un concert coral și un moment de poezie. După cum ne-a mai spus preotul paroh Chiril Socaciu, comunitatea are în plan să organizeze și excursii la obiective turistice și spirituale.
Comunitate tânără implicată
Parohia ortodoxă română din Erlangen a fost înființată în octombrie 2017. Până atunci, ani buni a fost o filie a parohiei ortodoxe române din Nürnberg. „La început am săvârșit sfintele slujbe într-o biserică catolică de cimitir. După cinci ani, aceasta a fost dată în concesiune comunității copte și a trebuit să căutăm alt loc de slujire. Din toamna anului 2022 săvârșim slujbele religioase aici, într-o biserică catolică a unei mănăstiri carmelite. Oficiem slujbe religioase duminica, pentru că majoritatea românilor sunt în timpul săptămânii la serviciu și chiar dacă sunt câțiva doritori să participe la slujbele religioase din sărbătorile de peste săptămână, noi suntem aproape de Nürnberg și au posibilitatea să meargă acolo, la Centrul mitropolitan, unde se slujește zilnic. Am început cu 20 de persoane la Sfânta Liturghie și în mod normal avem 60-80 de persoane, iar în posturi vin mai mulți, se spovedesc, se împărtășesc”, ne-a mai spus protos. Chiril Socaciu.
Credincioșii care formează comunitatea parohială din Erlangen sunt de diferite profesiuni și pături sociale: profesori universitari, cercetători științifici, ingineri, muncitori. Sunt veniți aici din toate zonele României, majoritatea tineri, puțini peste 60 de ani. „Sunt foarte mulți copii în comunitate. De la înființarea parohiei până în prezent, am avut peste 100 de botezuri”, ne-a mai spus protos. Chiril Socaciu.
Filantropie în comunitatea românească și în țară
Misiunea preoțească este încununată la Erlangen de cea social-filantropică. Mulți dintre românii din comunitate, dar și românii din țară, au fost ajutați în diferite situații de cei doi preoți ai comunității și nu numai. În comunitate slujește, alături de preotul paroh Chiril Socaciu, și preotul Nikolaus Klein, convertit la Ortodoxie și intrat în monahism. Preotul Nikolaus Klein activează în Crucea Roșie din Bavaria, Germania, și a înființat un serviciu special prin care pune la dispoziție o mașină pentru asistarea persoanelor aflate pe moarte. De asemenea, mulți dintre românii comunității au fost ajutați cu servicii medicale, traduceri și alte ajutoare atunci când au avut nevoie.
La rândul său membru activ în Crucea Roșie din Bavaria, protos. Chiril Socaciu a ajutat foarte mulți români din Germania și din țară, în special în domeniul sanitar. Amintim aici donațiile făcute către Arhiepiscopia Iașilor, unde Crucea Roșie din Bavaria a donat două ambulanțe către Spitalul „Providența” al eparhiei, dar și donația făcută Episcopiei Hușilor, unde au ajuns două ambulanțe pentru susținerea activității socio-medicale din cadrul eparhiei. Nu în ultimul rând, Arhiepiscopia Dunării de Jos a primit prin intermediul celor doi preoți din Erlangen o ambulanță care a fost oferită unui spital din Galați; iar la Hârja, județul Bacău, a fost adus un microbuz pentru activitățile Asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, care coordonează trei centre sociale și medicale. În timpul pandemiei de COVID-19, au fost donate Mitropoliei Moldovei și Bucovinei numeroase materiale sanitare.
Religie ortodoxă în școli
Pe lângă aceste activități liturgice, filantropice și culturale mai trebuie menționată și misiunea pe care protos. Chiril Socaciu o face în două școli din Nürnberg. „Predau religie ortodoxă la două școli de stat, unde această disciplină este obligatorie și programa este făcută confesional. Elevii pot opta pentru religie ortodoxă acolo unde există profesor de această confesiune. Mereu m-am prezentat ca preot al Bisericii Ortodoxe Române și mulți dintre elevi au aflat mai multe despre Ortodoxie și despre Biserica noastră”, ne-a mai spus protos. Chiril Socaciu.
Participarea tot mai numeroasă a românilor la Sfânta Liturghie săvârșită la Erlangen, convertirile la Ortodoxie și implicarea copiilor, a tinerilor și a tuturor credincioșilor la activitățile parohiei sunt semnele unei misiuni rodnice a preoților din această comunitate ortodoxă românească.