Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Moaștele sfinților putneni, duse spre cinstire în Germania și Austria
Cu ocazia sfințirii Altarului din Sala Crucilor de la Așezământul bisericesc român din München, Germania, racla ce adăpostește fragmente din moaștele Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan a fost adusă spre închinare sâmbătă, 10 septembrie, de o delegație de monahi de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, condusă de părintele arhimandrit Nectarie Clinci, starețul așezământului monahal. În perioada 10-19 septembrie, sfintele odoare au fost cinstite atât de credincioșii români din München, cât și de cei din Nürnberg și din Viena, capitala Austriei.
În urma evenimentului istoric petrecut la Așezământul bisericesc din München în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, și a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, delegația de monahi s-a deplasat luni, 12 septembrie, la Centrul Mitropolitan din Nürnberg, aducând și aici, timp de două zile, moaștele sfinților cuvioși putneni. Miercuri, de praznicul Înălțării Sfintei Cruci, la Sfânta Liturghie, părintele stareț Nectarie Clinci le-a vorbit credincioșilor prezenți despre acești sfinți canonizați în anul 2017.
În seara aceleiași zile, racla cu sfintele moaște a fost adusă de părinții monahi la Viena, fiind întâmpinată în Biserica „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” de părintele paroh Emanuel Nuțu și de alți slujitori ai Altarelor din capitala Austriei și din împrejurimi. Cu acest prilej a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu, în prezența unui mare număr de credincioși. Joi, delegația bucovineană a fost primită de Înaltpreasfințitul Părinte Arsenios, Mitropolitul grec al Austriei, la centrul său eparhial, iar vineri, monahii putneni au vizitat Domul „Sfântul Ștefan”, apoi mănăstirea catolică „Sfânta Cruce”, fiind primiți de starețul Maximilian Heim, care le-a adus spre închinare o părticică din Sfânta Cruce a Domnului.
Vineri seara, părinții au adus odoarele la Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din Viena, la invitația părintelui paroh Ioan Moga, săvârșindu-se și aici Taina Sfântului Maslu. Sâmbătă, 17 septembrie, a fost rândul celei mai vechi parohii românești din Austria, „Sfântul Apostol Andrei”, să primească prețioasele odoare. Părintele paroh Nicolae Dura, vicar pentru Austria, i-a întâmpinat împreună cu credincioșii pe părinții putneni, săvârșind împreună slujba specială la începerea noului an școlar.
Pelerinajul cu moaștele Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan s-a încheiat duminică, 18 septembrie, cu Sfânta Liturghie săvârșită în sobor la Biserica „Sfântul Ștefan cel Mare”. Părintele Emanuel Nuțu a mulțumit, în numele tuturor românilor din Viena, pentru darul duhovnicesc primit în aceste zile, se arată pe site-ul mitropolia-ro.de.