Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Noi măsuri și îndemnuri pentru parohiile și mănăstirile din diasporă
În Occident, autoritățile civile, sanitare și bisericești au luat noi măsuri specifice pentru zonele afectate de epidemie. În această perioadă, ierarhii ortodocși români din diasporă au transmis o serie de îndrumări pastorale referitoare la viața liturgică și spirituală pe timpul stării de urgență sanitară către toate eparhiile păstorite. Totodată, pe rețelele sociale au fost transmise live slujiri arhierești și ateliere de creație pentru copii.
În Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, slujba Sfintei Liturghii se va săvârși în cadru privat până în data de 3 aprilie 2020. În acest context, credincioșii sunt uniți prin rugăciunea personală, cât și prin comunicarea pe rețelele de socializare. Sunt organizate periodic cateheze, concursuri și activități pentru copii în mediul virtual.
În Duminica Sfintei Cruci s-a încheiat concursul de desen și de pictură în cadrul programului catehetic dedicat tinerilor și copiilor de la Paraclisul Centrului Eparhial de lângă Roma. Tema concursului a fost desenarea sau pictarea sfântului lor ocrotitor. O altă secțiune a constat în scrieri și rugăciuni compuse de tinerii creștini.
Lucrările copiilor vor fi expuse online, se arată pe episcopia-italiei.it.
Credincioșii români de la parohiile San Bonifacio și „Sfântul Mucenic Ianuarie”- Avellino-Benevento s-au adaptat situației în care se află peninsula italică și au fost aproape unii de alții prin atelierele de creație online. Toate filmulețele vor fi prezentate pe paginile de facebook ale parohiilor.
În parohiile din Settimo Torinese și Rovigo copiii au participat la ateliere de creație. Coordonați de părinții lor, cei mici au confecționat și au împodobit Sfânta Cruce și au desenat icoana sfântului lor ocrotitor, se arată pe episcopia-italiei.it.
Germania
Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a transmis joi, 19 martie 2020, printr-un comunicat, o serie de precizări referitoare la viața bisericească în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus.
În noile condiții civile și sanitare, în Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei și Luxemburgului intră în vigoare noi măsuri până în Sâmbăta lui Lazăr, 11 aprilie 2020.
În toate bisericile din eparhie sunt sistate slujbele publice, fiind permisă menținerea deschisă a locașurilor de cult pentru rugăciunile private ale credincioșilor (dacă nu o interzic autoritățile locale), se arată pe mitropolia-ro.de. De asemenea, botezurile, cununiile și alte slujbe particulare, în biserică, se vor reprograma după Sfintele Paști. În bisericile parohiilor românești, Sfânta Liturghie se va săvârși „foarte devreme, împreună cu cântăreții bisericești, însă cu ușile închise, urmând ca după încheierea slujbei să se deschidă locașul pentru credincioși, punându-le la dispoziție anafură și agheasmă”. Preoții care slujesc în bisericile închiriate se vor adapta situației locale și vor urma cu strictețe, pe lângă dispozițiile autorităților locale, și pe cele ale gazdelor.
Slujba Înmormântării se va oficia la cimitire, doar la mormânt în prezenţa apropiaților răposatului. Totodată, până la încheierea stării de criză, toate întâlnirile publice parohiale (conferințe, școli parohiale, ateliere parohiale, adunări) se suspendă.
Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi
În contextul în care pandemia creată de noul coronavirus afectează și programul liturgic, Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul ortodox român al celor două Americi, a transmis un mesaj pastoral cu recomandări pentru această perioadă de criză. Ierarhul a îndemnat ca toate parohiile să respecte liniile directoare impuse de autoritățile locale, de stat și federale.
„Toate slujbele acestei perioade, inclusiv Sfânta Liturghie, vor fi săvârșite doar de clerici, împreună cu un cântăreț și unul sau doi credincioși care să ajute la Altar. Participarea celorlalți credincioși ar trebui să fie în conformitate cu parametrii stabiliți de autorități și/sau prin încurajarea acestora să participe prin intermediul diferitelor surse online”, se arată pe mitropolia.us.
Înmormântările vor fi săvârșite doar cu familia, fiind respectate prevederile locale în privința numărului celor prezenți, iar dacă situația nu este urgentă, botezurile vor fi reprogramate. De asemenea, mănăstirile și comunitățile monahale ale mitropoliei vor fi închise tuturor vizitatorilor.
Ierarhul a îndemnat slujitorii să ajute familiile care vor fi afectate financiar de această criză, întrucât unii pot rămâne fără serviciu și salariu, se arată pe mitropolia.us.
Uppsala, Suedia
În Duminica a treia din Postul Mare, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohiei ortodoxe române din Uppsala, Suedia. Slujba a fost transmisă live pe pagina de facebook a Episcopiei Europei de Nord, se arată pe site-ul eparhiei episcopiascandinavia.se.
Ierarhul a subliniat faptul că în această perioadă trebuie să rămânem statornici în credință și în lucrarea faptelor bune. La final, le-a oferit credincioșilor cărți duhovnicești.
Episcopia Ortodoxă Română a Canadei
Din cauza evoluției rapide a pandemiei, Episcopia Ortodoxă Română a Canadei se va alătura dispozițiilor și eforturilor de prevenție necesare luate de autoritățile federale și provinciale canadiene. Astfel, Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei, a transmis mai multe recomandări. „Toate slujbele religioase din această perioadă (cele Șapte Laude, Sfânta Liturghie, Sfintele Taine, ierurgiile etc.) în mod excepțional nu vor mai avea un caracter public. Ele vor fi săvârșite doar de clerici, un cântăreț și o persoană sau două care să ajute în altar sau în biserică”, se arată pe episcopia.ca.
De asemenea, botezurile și cununiile vor fi reprogramate. Înmormântările vor fi săvârșite cu ușile închise în prezența familiei, în conformitate cu directivele autorităților locale.
Mănăstirile și comunitățile monahale ale mitropoliei vor fi închise tuturor vizitatorilor.