Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Patriarhul Ecumenic comentează enciclica Papei despre climă
Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu a comentat într-o scrisoare deschisă enciclica Papei Francisc „Laudato Si” (Fii lăudat) care tratează problema climei şi a crizei economice, anunţă portalul „Orthodox Network”, citând revista americană „Times”. Patriarhul Bartolomeu subliniază în scrisoarea sa: „Într-o serie de seminarii organizate în perioada 1994-1998 în insula Halki de lângă Istanbul, am atras atenţia asupra legăturii strânse între ecologie şi economie. Ambii termeni, de origine greacă, încep cu cuvântul «casă» (oikos). Aşa că nu a fost o surpriză faptul că Papa Francisc a deschis enciclica sa anume cu o referinţă la creaţia lui Dumnezeu în calitate de «casa noastră a tuturor»”.
Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu îa fost primul dintre conducătorii Bisericilor creştine care a atras atenţia comunităţii mondiale asupra problemelor ecologice serioase şi a datoriei Bisericii de a-şi exprima îngrijorarea în legătură cu aceasta şi a contribui, prin mijloacele ei spirituale, la protejarea mediului înconjurător”, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan Zizioulas al Pergamului, care a reprezentat Patriarhia Ecumenică la lansarea enciclicii Papei. îLansarea enciclicii Laudato Si este, astfel, un motiv de mare bucurie şi satisfacţie pentru ortodocşi”, a mai spus Mitropolitul Ioan. îÎn numele acestora, doresc să exprim mulţumiri Sanctităţii voastre pentru atenţionarea lumii în legătură cu protecţia creaţiei lui Dumnezeu de daunele intruziunii umane în viaţa naturii, deoarece această enciclică survine într-un moment critic al istoriei umanităţii şi va avea efect în conştiinţa oamenilor”, a conchis delegatul Patriarhului Ecumenic.
Biserica Romano-Catolică vorbeşte la UNESCO despre educaţie
În intervenţia sa la reuniunea UNESCO din 3 iunie 2015, Cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat la Vatican, a dat citire unui referat intitulat îBiserica Catolică şi educaţia”, menţionând salutul Papei legat de cea de-a 70-a aniversare a UNESCO, instituţie care are ca scop protejarea patrimoniului cultural al umanităţii şi promovarea educaţiei şi ştiinţelor, anunţă cotidianul „La Croix”.
îÎn sprijinul transmiterii către tânăra generaţie a memoriei nealterate a civilizaţiei care i-a precedat, ca factor esenţial de diseminare a cunoştinţelor utile în vederea evitării pe viitor a greşelilor din trecut, misiunea organizaţiei este aceea de a promova nobleţea culturii în serviciul drepturilor omului şi al păcii care creionează cultivarea şi extinderea cunoaşterii noţiunilor esenţiale ale depăşirii violenţei şi barbarismului”, a mai menţionat Cardinalul Parolin. Referatul prelatului occidental a prezentat un scurt istoric al educaţiei în Biserica Romano-Catolică, dar mai ales starea acesteia după Conciliul Vatican II, care a inclus o analiză geopolitică şi socială, în lumina Sfintei Evanghelii, ţinând cont de nevoile clare ale diferitor comunităţi, reprezentate de persoane cu trecut şi tradiţii diferite. îO reflecţie adecvată asupra educaţiei conduce la necesitatea unei educaţii holistice, capabilă să stabilească premisele educării unei societăţi paşnice şi dialogale. Formarea noilor generaţii trebuie să asigure un proces care ţine de nivelul cognitiv, psihologic, practic, emoţional şi spiritual... Educația se realizează, de fapt, într-o relație asimetrică și generatoare. Ea este o mişcare spre celălalt, pentru a da mâna cu el, nu o simplă asimilare a noţiunilor, o repetare servilă a normelor şi utilizare a mijloacelor mecanice. Educaţia înseamnă dezvoltarea vie a valorilor şi scopurilor comune. Într-un fel, educaţia înseamnă apropierea şi aderarea la bine, însoţită de căutarea adevărului şi ajutată de eliberarea forţei creative a raţiunii care nu dispreţuieşte frumuseţea şi bunătatea”, a menţionat reprezentatul Vaticanului la UNESCO.
Situaţia creştinilor din Orientul Mijlociu, în continuare dificilă
Cotidianul francez „La Croix” publică săptămânal interviuri ale unor creştini din Orientul Mijlociu, care vorbesc despre situaţia dificilă a celor care cred în Hristos în ţările majoritar musulmane, mai ales în ultima perioadă. În ediţia din 29 iunie 2015, cel care vorbeşte este Victor Salama, cadru didactic la Catedra de management şi comunicare a Universităţii franceze din Egipt. El surprinde cele mai recente conflicte şi incidente interconfesionale din Egipt, menţionând că în aceste cazuri, în care se confruntă musulmani şi creştini, de cele mai multe ori soluţia autorităţilor este aceeaşi ca pe vremuri, respectiv dislocarea familiilor creştinilor copţi în zone cu mai puţine acte de violenţă, ceea ce nu poate rezolva problema de fond.
Atrocităţile comise de ISIS sunt asemenea persecuţiilor din primele secole creştine
Creştinii care sunt torturaţi şi ucişi de ISIS sunt asemenea celor persecutaţi în primele secole ale Bisericii, a declarat Papa Francisc, citat de portalul Christiantoday.
Descriind atrocităţile regelui Irod împotriva Sfântului Iacob, fratele Domnului, dar şi a Sfântului Apostol Petru, Papa Francisc a subliniat că această „persecuţie teribilă, inumană şi inexplicabilă” se manifestă chiar şi în zilele noastre, în multe părţi ale lumii. În continuarea cuvântării dedicate sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Papa a mai spus că persecuţiile contemporane se desfăşoară „în văzul tuturor şi sunt trecute sub tăcere”. Papa a făcut apel la rugăciune, pentru că aceasta este singura armă a Bisericii împotriva duşmanilor asemenea organizaţiei ISIS. Biserica şi credincioşii au avut de suferit de multe ori de-a lungul veacurilor persecuţii şi s-a încercat anihilarea lor, însă Dumnezeu nu a permis acest lucru, sângele primilor martiri fiind chiar sămânţă pentru întărirea credinţei celorlalţi. „Doar cei care trăiesc în Biserica lui Hristos promovează şi apără sfinţenia vieţii, după exemplul Sfinţilor Petru şi Pavel”, a adăugat Episcopul Romei.