În capitala Franței, Paris, s-au desfășurat în zilele de 8-10 noiembrie mai multe evenimente cultural-duhovnicești dedicate împlinirii a 75 de ani de la înființarea Eparhiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale (1949). Manifestările au fost găzduite de Catedrala ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris, care și-a sărbătorit vineri hramul. În aceste zile de sărbătoare a fost adusă spre închinarea credincioșilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București. Sâmbătă, 9 noiembrie, a fost sfințită și pictura capelei din vecinătatea catedralei românești.
Patru decenii de slujire ortodoxă românească la Lausanne
Comunitatea ortodoxă română din oraşul elveţian Lausanne a îmbrăcat duminică haine de sărbătoare cu ocazia împlinirii a 40 de ani de slujire ortodoxă românească în acest oraș şi în cantonul Vaud şi a 25 de ani de la sfinţirea capelei parohiei. În mijlocul credincioșilor a poposit Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, care a săvârşit Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a hirotonit un diacon pe seama parohiei-gazdă.
La evenimentele ocazionate de cele două aniversări ale comunităţii româneşti din Lausanne au participat ambasadorul român în Elveţia, Bogdan Mazuru, împreună cu soţia; diplomatul român Mircea Geoană, precum şi numeroşi credincioşi români din comunitate şi din alte parohii româneşti. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif, înconjurat de un sobor de clerici în incinta Templului Montriond din centrul orașului Lausanne, la subsolul căruia funcţionează capela ortodoxă română, ne-a transmis părintele Adrian Diaconu, protoiereu de Elveţia şi parohul comunităţii româneşti din Lausanne.
În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, ierarhul român a tâlcuit Pilda bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr, subliniind importanţa milosteniei şi a răbdării, ca virtuţi esenţiale ale creştinului în năzuinţa sa pentru mântuire. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a apreciat şi jertfelnicia credincioşilor români din Lausanne, care au amenajat capela după rânduiala tradiţională ortodoxă, implicându-se activ şi în toate activităţile parohiei.
La momentul îndătinat din cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif l-a hirotonit întru diacon pe teologul Mihai-Lică Pura, pentru parohiile din Geneva și Lausanne.
La final, părintele paroh Adrian Diaconu a mulțumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru grija și dragostea părintească pe care le manifestă constant față de această parohie, dar şi pentru bucuria duhovnicească a prezenţei şi săvârșirii Sfintei Liturghii, în cadrul căreia comunitatea românească din oraşul elveţian s-a îmbogăţit cu un nou slujitor al Sfântului Altar. Mitropolitul român i-a felicitat, la rândul său, pe noul hirotonit, pe preotul paroh și pe enoriași pentru activitatea desfășurată în cadrul acestei frumoase comunități.
Prima slujire românească în Lausanne a avut loc la data de 10 mai 1981, parohia ortodoxă română de aici înfiinţându-se în 1993, cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Prin bunăvoinţa comunităţii reformate „Saint Jean”, parohia românească din Lausanne a obținut cripta Templului Montriond, pe care a amenajat-o în cursul anului 1994 conform tradiției ortodoxe românești, sfântul lăcaş fiind împodobit cu pictură în stil bizantin şi mobilier liturgic tradiţional.
Târnosirea capelei româneşti aşezate sub ocrotirea Tuturor Sfinţilor Români a fost săvârşită la 16 iunie 1996 de Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Damaskinos, Mitropolit al Patriarhiei Ecumenice în Elveţia.