În capitala Franței, Paris, s-au desfășurat în zilele de 8-10 noiembrie mai multe evenimente cultural-duhovnicești dedicate împlinirii a 75 de ani de la înființarea Eparhiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale (1949). Manifestările au fost găzduite de Catedrala ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris, care și-a sărbătorit vineri hramul. În aceste zile de sărbătoare a fost adusă spre închinarea credincioșilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București. Sâmbătă, 9 noiembrie, a fost sfințită și pictura capelei din vecinătatea catedralei românești.
Pomenirea scriitorului Liviu Rebreanu de către românii din Ungaria
Scriitorul român Liviu Rebreanu a fost comemorat săptămâna trecută de comunitatea românească din Giula, Ungaria, la împlinirea a 79 de ani de la trecerea la cele veșnice. Slujba de pomenire a fost săvârşită la bustul din piatră al marelui scriitor, amplasat în curtea Catedralei Episcopale din Giula de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, înconjurat de un sobor de preoţi din care au făcut parte părintele arhimandrit Calinic Covaci, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ‑bisericesc, și părintele protosinghel Visarion Tuderici, secretar eparhial.
La evenimentul comemorativ au participat și reprezentanți ai Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, în frunte cu președintele Gheorghe Cozma.
În cuvântul de binecuvântare rostit cu acest prilej, ierarhul român a vorbit despre viața și activitatea scriitorului, dar și despre legăturile sale cu Ungaria. „În peregrinările sale, Liviu Rebreanu a ajuns şi în părţile Ungariei, unde a făcut studii militare şi unde, mai târziu, pentru faptul că i‑a susţinut pe românii de dincolo de munţi, a avut şi de pătimit. Rămâne un punct de referinţă în istoria acestor locuri şi a comunităţii româneşti din aceste părţi, dar şi un îndemn pentru românii care trăiesc astăzi în Ungaria, să îşi cunoască şi să promoveze limba şi identitatea naţională”, a declarat Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan pentru TRINITAS TV.
Manifestarea a fost organizată de către Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria, împreună cu Centrul de Documentare și Informare al acestei Autoguvernări, dar și cu Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria.