În capitala Franței, Paris, s-au desfășurat în zilele de 8-10 noiembrie mai multe evenimente cultural-duhovnicești dedicate împlinirii a 75 de ani de la înființarea Eparhiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale (1949). Manifestările au fost găzduite de Catedrala ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris, care și-a sărbătorit vineri hramul. În aceste zile de sărbătoare a fost adusă spre închinarea credincioșilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București. Sâmbătă, 9 noiembrie, a fost sfințită și pictura capelei din vecinătatea catedralei românești.
Pomenirea Voievodului Ştefan cel Mare și Sfânt la o parohie românească din Italia
Sărbătoarea Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt a constituit un moment de aleasă bucurie duhovnicească şi pentru comunitatea românească din localitatea italiană Pinerolo, care şi-a serbat hramul. În mijlocul credincioşilor a poposit Preasfinţitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, care a săvârşit Sfânta Liturghie şi l-a hirotesit la momentul tradiţional întru citeţ pe tânărul Mihai Drâncianu, se arată pe site-ul episcopia-italiei.it.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a tâlcuit înţelesurile duhovniceşti ale Evangheliei duminicale a vindecării slugii sutaşului, vorbind despre iubirea de aproape și despre părtășia la suferința acestuia, care se vindecă prin iubire: „Cel care își iubește aproapele și se roagă pentru el devine cu adevărat făcător de minuni, după cum sutașul roman a devenit pentru sluga sa aflată în suferință. Libertatea omului se desăvârșește prin dragoste, iar dragostea nu se poate cuantifica, putând face ca Dumnezeu să rămână uimit de iubirea noastră manifestată față de aproapele”.
De asemenea, ierarhul a subliniat că omul de astăzi este deranjat de prezența suferinței aproapelui, a durerii și morții, căutând soluții prin care acestea să fie camuflate, mascate cu „un tablou frumos al vieții”. Soluția nu este ascunderea în spatele unui paravan fals a realității, ci acceptarea stării ca venind de la Dumnezeu, spre întărirea credinței și manifestarea iubirii față de aproape.
La final, în semn de apreciere pentru bogata activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească desfăşurată în cadrul comunităţii, părintele paroh Ciprian Ghizilă şi membrii Consiliului parohial au primit gramate de apreciere.