Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Prima biserică românească din Africa
Prima biserică românească de pe continentul african a fost sfințită sâmbătă, 30 noiembrie, la Johannesburg, în Africa de Sud. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Damaschin, Mitropolitul ortodox grec de Johannesburg și Pretoria.
Credincioșii români au venit de la mare distanță pentru a participa la acest eveniment inedit și emoționant din viața Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Apostol Andrei” din Africa de Sud, moment pe care l-au așteptat mai bine de două decenii. În tot acest timp s-au rugat în spații private sau în bisericile ortodocșilor de alte naționalități. Deși primiseră în proprietate un teren cu o suprafață de 1 hectar în zona rezidențială Midrand, visul lor de a avea propria biserică părea a fi departe de a se împlini din cauza formalităților legale care se prelungeau într-un mod nefericit. Speranța le-a fost, însă, înviorată în anul 2013, când a fost sfințită piatra de temelie a viitoarei biserici a comunității româneşti, slujba fiind oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Damaschin de Johannesburg și Pretoria și de Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. La 3 iunie 2014, au început lucrările de construcție, cu sprijinul financiar al antreprenorului Ioan Cuemjiev din București.
Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei din acest an a încununat eforturile și așteptările credincioșilor români din Africa de Sud, sfântul locaș fiind târnosit și deschis astfel pentru oficierea sfintelor slujbe. Actul de sfințire a fost citit de părintele Valentin Fătu, secretar patriarhal în cadrul Sectorului relaţii bisericeşti, interreligioase şi comunităţi bisericeşti externe al Administrației Patriarhale. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a transmis credincioșilor mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat: „Bucuria comuniunii în biserica românească din Africa de Sud”. De asemenea, Mitropolitul Iosif a subliniat rolul deosebit pe care îl va îndeplini acest sfânt locaș în viața duhovnicească a comunității românești de aici. „Această biserică va contribui foarte mult la adunarea comunității; credincioșii români vor avea un loc în care să se roage duminică de duminică, ceea ce este foarte important. Fără biserică, comunitatea se împrăștie. Când ai biserică, comunitatea are un reper. Reperul pentru viața noastră comunitară este biserica. Fără biserică, comunitatea se dezintegrează. Deci, iată că șansa sau binecuvântarea românilor care au rămas în Africa de Sud, darul lui Dumnezeu pentru ei, este propria lor biserică”, a spus Mitropolitul Iosif. Părintele paroh Răzvan Tatu a mărturisit că este un moment de împlinire în viața Parohiei „Sfântul Apostol Andrei”, care, începând cu ziua sfințirii, a primit și hramul „Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”. Ioan Cuemjiev și-a dorit, după un moment de cumpănă al vieții sale, să construiască o biserică. A cerut binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, fără să propună un loc anume; și-a dorit doar ca biserica să fie construită acolo unde oamenii și-o doresc și să fie zidită undeva unde nu ar putea să producă schimbări în configurația teritorială unei parohii existente. „Am depus o cerere la Patriarhia Română în care mi-am exprimat dorința de a construi o biserică. În scurt timp, am fost sunat și invitat la Patriarhie, unde mi s-a comunicat îndemnul Părintelui Patriarh Daniel de a construi un locaș de cult pentru românii din Africa de Sud. A fost o surpriză pentru mine pentru că eu abia mă întorsesem din Africa de Sud dintr-un concediu și am simțit aceasta ca pe un semn, că e chiar bine să o fac acolo. După aceea am aflat că românii de aici și-o doreau foarte mult și că nu mai există o biserică românească în tot continentul african. Astăzi i-am întâlnit personal și i-am găsit pe unii cu lacrimi în ochi, fiind foarte fericiți că vor avea unde să se întâlnească și să asculte Cuvântul Domnului”, ne-a mărturisit Ioan Cuemjiev. Slujba de sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie, oficiată de mitropoliții Iosif și Damaschin.
Slujba a fost urmată de o recepție oficială, oferită de Ambasada României în Africa de Sud, cu prilejul Zilei Naționale.diac.