Medicii români au fost mereu apreciați în Europa și în lume. Chiar și în perioada comunistă, când era foarte greu să ieși din țară, aceia care reușeau totuși să se stabilească în străinătate erau
Prima sfințire a unei mănăstiri ortodoxe din Scoția din ultimul mileniu
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, și Înaltpreasfințitul Părinte Benjamin, Arhiepiscopul Vestului și de San Francisco (OCA), înconjurați de un sobor de clerici, au târnosit Altarul Mănăstirii „Toți Sfinții Celți” de pe Insula Mull din Scoția. Slujba a fost săvârșită în Duminica a 2-a după Rusalii, a Sfinților Români.
La evenimentul istoric pentru creștinismul ortodox din Europa Occidentală au participat monahiile de la această mănăstire, monahii de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de pe Insula Iona din apropiere, clerici din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale, din Arhiepiscopia Ortodoxă Antiohiană din America de Nord, din Arhiepiscopia Ortodoxă Greacă din America și din Biserica Ortodoxă din America (OCA), precum și credincioși ortodocși din Marea Britanie, Statele Unite, Canada și România. În aceeași zi a fost instalată și stareța acestei mănăstiri, informează site-ul theofania.ro.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a afirmat: „Aici, la marginea unui continent, la marginea unei lumi, unde se împletesc apele oceanului cu lacrimile pocăinței, a renăscut o nouă, dar totuși veche mănăstire, astăzi, chiar două mănăstiri, pe două insule care se îmbrățișează într-o îmbrățișare a dragostei care aduce izbăvire. Este o bucurie de nedescris. Minunea aceasta stă tocmai în rugăciunea sfinților celți pe care îi prăznuim astăzi. Ei sunt cei care de-a lungul veacurilor au știut să arunce sămânța creștinismului pe binecuvântatul pământ al Britaniei, dăruindu-și viața asemenea grăuntelui de grâu care cade în pământ aducând roade multe, dar doar după ce moare, căci altfel nu poate să rodească”.
Mănăstirea „Toți Sfinții Celți” este primul așezământ monahal ortodox înființat în insulele Scoției în ultima mie de ani. Ea a fost, de fapt, reînființată pe temeliile unei vechi mănăstiri din primul mileniu creștin, a cărei biserică era închinată Sfinților Ninian și Cuthbert. Lăcaşul de cult a fost donat Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale în anul 2009 pentru a fi înființat aici un așezământ monahal. Începând cu anul 2010, așezământul monahal a fost renovat și înfrumusețat prin contribuția și jertfa multor creștini ortodocși din Statele Unite, Marea Britanie și Canada și prin osteneala celor două obști monahale care viețuiesc pe insulele Mull și Iona, sub păstorirea părintelui protosinghel Serafim Aldea, starețul mănăstirii de pe insula Iona.