În capitala Franței, Paris, s-au desfășurat în zilele de 8-10 noiembrie mai multe evenimente cultural-duhovnicești dedicate împlinirii a 75 de ani de la înființarea Eparhiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale (1949). Manifestările au fost găzduite de Catedrala ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris, care și-a sărbătorit vineri hramul. În aceste zile de sărbătoare a fost adusă spre închinarea credincioșilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București. Sâmbătă, 9 noiembrie, a fost sfințită și pictura capelei din vecinătatea catedralei românești.
„Prin Botez suntem invitaţi la viaţa veşnică”
Creștinii ortodocși din Republica Moldova, care țin sărbătorile după calendarul neîndreptat, au prăznuit marți, 19 ianuarie, Botezul Domnului. În această zi, au fost săvârșite Sfânta Liturghie şi slujba Aghesmei Mari.
Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, a slujit în această zi de sărbătoare în Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din orașul Dondușeni, păstorită de părintele Roman Botezat, informează Biroul de presă al eparhiei.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a ieșit în curtea bisericii, unde a săvârșit slujba Aghesmei Mari și i-a binecuvântat cu apă sfințită pe cei prezenți.
În cuvântul de învățătură rostit, s-a referit la Botezul Domnului în râul Iordan, descoperirea Persoanelor Sfintei Treimi şi locul botezului în viaţa creştinului. „Când prăznuim Botezul Domnului, ne amintim şi de botezul nostru şi este o ocazie în plus să medităm la lucrarea Sfântului Botez în viaţa noastră. Botezul este pavăză şi acoperământ în viaţa creştinului. De aceea noi, ortodocşii, botezăm copiii pentru a-i aşeza sub protecţia Sfântului Duh. Prin botez suntem invitaţi la viaţa veşnică, suntem chemaţi să mergem către Împărăţia lui Dumnezeu. Pentru întâlnirea cu Dumnezeu, la botez, ni se dă o haină luminoasă pe care noi avem datoria să o păstrăm curată toată viaţa. Dacă din anumite motive, cu voia sau fără voia noastră, această haină o întinăm, avem posibilitatea să o curăţim în taina Sfintei Spovedanii. Sfânta Taină a Pocăinţei este taina în care curăţim haina sufletului, îi redăm strălucirea de la botez şi refacem legătura noastră cu Dumnezeu. Să avem grijă de haina sufletului nostru pentru că după starea ei vom fi primiţi în Împărăţia lui Dumnezeu”, a îndemnat Preasfințitul Părinte Antonie.
La final, ierarhul a mulţumit părintelui Roman pentru activitatea sa pastoral-misionară şi în calitate de consilier al Episcopiei de Bălţi şi a împărţit credincioşilor iconiţe cu chipul Maicii Domnului.
Părintele Roman a mulţumit pentru vizită şi binecuvântare arhierească şi a menţionat că este pentru prima dată când la Donduşeni slujba Aghesmei Mari a fost oficiată de un ierarh şi l-a invitat pe Preasfințitul Părinte Antonie să mai vină şi cu alte ocazii.