Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Proiecte ale Școlii Parohiale Românești din Rimini, Italia
Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț” din orașul Rimini - Italia și-a deschis și anul acesta larg porțile Școlii Parohiale Românești, pentru tinerii și copiii din cadrul parohiei. Prin proiectele cultural-educaționale organizate de Biserică, în cadrul Școlii Parohiale, se încearcă promovarea culturii româneşti, protejarea limbii române și sprijinirea păstrării intacte a identității românilor din afara granițelor țării, spune părintele Marcian Bucurenciu.
Prin Biserică și activitățile organizate de Școala Parohială Românească din Rimini simțim că suntem mai aproape, că suntem, în mod simbolic, cu toții din nou acasă, afirmă pr. Marcian Bucurenciu, care adaugă că, „prin programele și proiectele noastre, sprijinim valorile culturale românești și le promovăm, pentru că România are ce arăta lumii. Trebuie să fim mândri și să lăudăm ce a dat România patrimoniului cultural universal!”
Anul acesta, Parohia „Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț” din oraşul italian s-a bucurat de ajutorul, pentru proiectele sale, de la Guvernul României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP): „Cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, anul acesta, în luna martie, în cadrul sesiunii de finanțare organizată de Guvernul României prin DRP, parohia noastră a depus un dosar de finanțare pentru Școala Parohială Românească din orașul Rimini. Cu mare bucurie anunțăm că în luna iulie proiectul nostru a fost aprobat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni”.
În cadrul proiectului, cu titlul „Școala Românească din orașul Rimini”, pe lângă sprijinul financiar acordat de DRP pentru achiziționarea de materiale didactice și aparatură necesară unei școli în vederea desfășurării activităților didactice de predare a orelor de limba și literatura română, religie, muzică, într-un mediu propice și condiții adecvate, s-au aprobat fonduri și pentru amenajarea sălilor de curs prin refacerea pardoselii sălilor parohiale, înlocuirea geamurilor și a ușilor, montarea sistemului de încălzire în pardoseală, refacerea totală a instalației electrice și refacerea totală a instalației hidraulice, detaliază pr. Marcian Bucurenciu. „În acest moment de mare bucurie pentru parohia noastră, s-au demarat lucrările de amenajare a sălilor de curs ale Școlii Parohiale și, chiar dacă în luna august copiii Școlii Parohiale sunt în vacanță, la cererea părinților, a copiilor și a întregii comunități parohiale, pentru marcarea evenimentului, s-au organizat ateliere pe toată perioada celor două săptămâni a postului Adormirii Maicii Domnului”, spune părintele Bucurenciu.
Potrivit acestuia, în cadrul activităților s-au organizat, în special, ore de predare a limbii române prin joacă, cântec românesc și piese de teatru, toate culminând la marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului printr-o serbare cu cântec și teatru românesc, susținute, după Sfânta Liturghie, de copii și tineri ai Școlii Parohiale. „Toate acestea, în primul rând, ca mulțumire adusă Maicii Domnului pentru ajutorul pe care ni-l dă zi de zi. În al doilea rând, prin intermediul acestui program aducem mulțumirile noastre Guvernului României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni; Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, pentru binecuvântarea și ocrotirea părintească mereu manifestată; Preasfințitului Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, pentru purtarea de grijă arătată; Consulatului General al României la Bologna, care ne-a fost mereu aproape pe parcursul celor 15 ani de activitate, un adevărat partener în transmiterea identității și demnității românești peste hotarele țării”.
De asemenea, continuă pr. Marcian Bucurenciu, „prin intermediul acestui program aducem mulțumirile noastre tuturor membrilor parohiei, copiilor și tinerilor care vin la activitățile organizate de Școala Parohială și, nu în ultimul rând, părinților care au investit încredere în Biserica și Școala noastră, au făcut și fac mari eforturi pentru a-i aduce pe copiii lor la toate activitățile organizate de către Școala Parohială Românească din Rimini. Slavă lui Dumnezeu pentru toate și mulțumire adusă profesorilor Școlii Parohiale și coordonatorului de proiect, preoteasa Simona Elena Bucurenciu, inima și sufletul tuturor activităților cultural-educative organizate în cadrul Școlii Parohiale”.