Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Recunoștință pentru identificarea mormintelor eroilor români din Occident
Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, a primit în 1 februarie, la Așezământul Bisericesc Românesc din München, vizita lui Jörg Raab, director general al Asociaţiei pentru îngrijirea mormintelor de război din Bavaria (Volksbund Kriegsgräberfürsorge e.V, Landesverband Bayern).
Cu această ocazie, ierarhul român i-a acordat lui Jörg Raab, în semn de recunoştinţă şi preţuire, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Diploma comemorativă a Anului 2021, declarat în Patriarhia Română „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”.
Între anii 2018 și 2021, Jörg Raab și reprezentanții Asociației germane pentru îngrijirea mormintelor de război au ajutat Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord cu identificarea mai multor cimitire militare în care sunt înhumați ostaşi sau prizonieri de război care şi-au sfârşit destinul pământesc pe teritoriul Germaniei, în lagărele de prizonieri, în timpul celor două războaie mondiale. Pe baza acestor date, coroborate cu cele existente pe site-ul Oficiului Național Român pentru cultul Eroilor, în anul 2021, ieromonahii Ioan Popoiu și Athanasie Ulea au întreprins două călătorii de documentare și comemorare, prima în Polonia, iar a doua în Austria, Slovenia, Ungaria și Slovacia. În final, a fost realizată o hartă interactivă cu localizarea a peste 200 de cimitire din țările Europei Centrale, unde sunt înhumați soldații români, în unele cazuri fiind disponibile mai multe date despre aceștia.
Astăzi se cunosc numele şi locul înmormântării a aproape 1.000 de soldaţi sau prizonieri de război români înmormântaţi în Germania și a multor altora, în special din țările pe teritoriul cărora au avut loc bătălii în timpul Primului Război Mondial.
Pe lângă această diplomă, la sfârșitul anului 2021, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a emis 23 de diplome în memoria soldaților români înmormântați în cimitirele militare din Austria, Slovenia, Germania și Polonia, ele fiind înmânate cu diferite ocazii de către preoții parohi români reprezentanților asociațiilor locale de îngrijirea mormintelor, sau, după caz, conducerii unor cimitire civile sau militare.