Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Reîntregirea familiilor, o prioritate a Bisericii
Episcopia Ortodoxă Română a Italiei va implementa în acest an un program de reîntregire a familiilor din Italia şi din România. Programul a fost prezentat ieri, 9 februarie, la Roma, în cadrul Congresului pastoral-misionar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei şi al Adunării eparhiale.
Episcopia Ortodoxă Română a Italiei va implementa în acest an mai multe proiecte dedicate educaţiei religioase a tineretului creştin-ortodox, dar şi un program social dedicat familiilor de români din Italia şi România. „Programul de asistenţă a familiilor din ţară, care este o noutate, dar şi o prioritate pentru episcopia noastră, încercăm să-l implementăm pe parcursul anului 2016 pentru a reîntregi familiile despărţite. Adică părinţii care se află la muncă în Italia şi care şi-au lăsat copiii în ţară. Și, măcar pe perioade scurte, dacă nu şi definitiv, să încercăm să-i aducem aici pe copii sau pe părinţi să-i ducem în ţară, în aşa fel încât să putem reîntregi familiile”, a precizat arhim. Atanasie Rusnac, vicar eparhial.
Programul va fi derulat în acest an împreună cu mai multe proiecte educaţionale dedicate mirenilor, în special tinerilor. Acestea din urmă au fost prezentate în cadrul Congresului pastoral-misionar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, intitulat „Pentru o educație religioasă mântuitoare”, şi al Adunării eparhiale, prezidate de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, la care au participat peste 700 de persoane. Importanţa lor a fost analizată în cadrul celor 7 ateliere ale congresului. „Mai înainte de desfăşurarea atelierelor, la care au participat toţi clericii, stareții mănăstirilor și egumenii schiturilor, dar şi câte doi reprezentanți mireni din fiecare parohie din cuprinsul episcopiei, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, a susținut conferința intitulată «Pentru o educație religioasă mântuitoare». După conferinţă, între 80 şi 100 de persoane au participat la cele 7 ateliere care au fost axate pe tema educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox, dar privită din mai multe perspective, precum lucrarea clericilor şi a mirenilor în parohie pentru educaţia copiilor şi a tinerilor; Dumnezeiasca Liturghie, ca temei al slujirii şi vieţuirii în Hristos în privinţa educării tinerilor; iniţiativele misionare pastorale într-o societate secularizată privind tinerii; rolul împlinirii faptelor filantropice pentru modelarea sufletească a tinerilor; educaţia tineretului în actualitatea europeană de astăzi. La finalul atelierelor a avut loc o sesiune comună în cadrul căreia, timp de 10 minute, au fost prezentate concluziile fiecărui atelier”, a mai explicat vicarul eparhial.
Întrunirea clericilor şi mirenilor de la Roma a continuat cu sesiunea ordinară a Adunării eparhiale şi cu întâlniri pastoral-misionare. „Lucrările congresului au continuat în după-amiaza zilei de ieri cu întâlnirea dintre Preasfinţitul Părinte Siluan şi membrii mireni sosiţi din toate parohiile episcopiei noastre la Roma, cu scopul de a întări lucrarea misionară şi implicarea mirenilor, mai ales a tinerilor, în viaţa Bisericii. A urmat apoi întâlnirea dintre IPS Părinte Mitropolit Serafim şi preotesele care au fost invitate la congres şi la Adunarea eparhială, în cadrul căreia s-au discutat diverse aspecte duhovniceşti şi de implicare a preotesei în viaţa parohiilor din Italia”, a mai precizat arhim. Atanasie Rusnac.