Medicii români au fost mereu apreciați în Europa și în lume. Chiar și în perioada comunistă, când era foarte greu să ieși din țară, aceia care reușeau totuși să se stabilească în străinătate erau
Reuniunea Grupului de preotese „Maria Stăniloae” în Austria
Grupul de preotese „Maria Stăniloae” al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului s-a reunit la Zell am See, Austria, în perioada 17-19 noiembrie. Acest eveniment, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, sub genericul „O călătorie în culisele vieții emoționale”, a constituit prima întrunire în format fizic a grupului, la care au participat peste 50 de preotese şi părinţi slujitori.
Programul conferinţei a fost deschis vineri, 17 noiembrie, de alocuțiunea Preasfințitului Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului.
Prof. dr. Adrian Opre, decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj- Napoca, a vorbit despre reconsiderarea strategiilor educaţionale şi a controlului socio-emoţional.
Programul a continuat cu prezentarea lect. dr. Dana Opre, din cadrul Facultății de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a UBB Cluj-Napoca, pe tema care a dat şi titlul întâlnirii: „O călătorie în culisele vieții emoționale”. A vorbit participantelor despre emoții, despre relația dintre acestea și gânduri și felul în care pot fi identificate și gestionate cu succes, pentru a beneficia de cât mai multă productivitate în viața și activitatea lor. Prezentarea a fost urmată de un atelier practic, în care doamnele preotese au avut ocazia de a afla mai multe despre mecanismul de funcționare al emoțiilor.
În paralel, preoţii participanţi s-au îmbogăţit din prezenţa şi cuvântarea părintelui Agapie Nistor, care a dezvoltat tema „Neuroplasticitatea, metoda de îmbunătăţire a comuniunii ortodoxe şi a funcţionării creierului uman”. Totodată, ei au beneficiat și de o prelegere din partea prof. dr. Adrian Opre, care le-a vorbit despre consilierea pastorală, văzută ca o „prelungire firească a actului catehetic și a îndrumării duhovnicești”.
Concluziile în plen ulterioare atelierelor au fost moderate de doamna preoteasă Cristina Benga, reconfirmându-se necesitatea şi utilitatea reuniunilor de acest tip.
Evenimentul s-a încheiat festiv duminică, prin oficierea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Parohia Bischofshofen-Zell am See păstorită de pr. Liviu- Paul Ghioc, care împreună cu preoteasa Victorița Ghioc au găzduit și organizat întâlnirea. Evenimentul a beneficiat totodată de susținerea și organizarea preotesei Adina Gilla, în calitate de coordonatoare a Grupului de preotese „Maria Stăniloae”.