Parohia ortodoxă românească „Sfântul Proroc Isaia” din Viareggio, Italia, a semnat marți, 12 noiembrie, contractul de vânzare-cumpărare a ansamblului parohial care constă din biserică, un apartament și anexe.
Românii din Spania s-au închinat la un fragment din Sfânta Cruce
La praznicul Înălţării Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Santo Toribio de Liebana, din regiunea Cantabria, în tezaurul căreia se află o parte semnificativă din lemnul Sfintei Cruci, informează obispadoortodoxo.es.
Din soborul de slujitori care s-au rugat alături de ierarh au făcut parte arhid. Spiridon Burlacu, consilier eparhial, și pr. Andrei Turea, protopop de Vitoria Gasteiz. Programul liturgic a debutat cu slujba Acatistului Sfintei Cruci, urmată de o procesiune. Răspunsurile liturgice au fost oferite de psaltul Ioan Balaban, coordonatorul Grupului psaltic Tronos Junior.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Timotei a explicat semnificațiile duhovnicești ale acestui praznic și rolul așezării lui la începutul anului bisericesc. „Fără Cruce nu există mântuire! De aceea, a doua mare sărbătoare a începutului anului bisericesc este dedicată Sfintei și de viață făcătoarei Cruci a Domnului. În acest fel, Crucea Domnului ni se pune înaintea ochilor duhovnicești la început de an, în strânsă legătură cu Maica Domnului și cu întregul plan de mântuire înfăptuit de Hristos, căci Crucea fără Hristos nu are nici o valoare, cum ne spune și Sfântul Apostol Pavel: «Pentru iudei crucea este sminteală, pentru elini nebunie... dar pentru cei ce ne mântuim este puterea lui Dumnezeu». Crucea este puterea lui Dumnezeu pentru că Hristos S-a lăsat răstignit pe cruce, și Hristos Şi-a arătat puterea prin taina Crucii”, se mai arată pe obispadoortodoxo.es.
La sărbătoare au participat pelerini din întreaga peninsulă iberică, dar și un grup de credincioși din regiunea Madrid, al căror pelerinaj a fost organizat de Asociația „Esperanza y Filantropia”, prin sprijinul Departamentului Românilor de Pretutindeni. La final, toți credincioșii prezenți au cinstit fragmentul din Sfânta Cruce a Domnului depus spre închinare.