Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Sărbătoarea Bobotezei în diaspora românească
Biserica Ortodoxă Română a sărbătorit luni, 6 ianuarie 2020, praznicul Botezului Domnului, numit și Epifania, Teofania sau Dumnezeiasca Arătare. Ierarhii din diaspora românească au săvârșit vizite și slujiri arhierești în eparhiile românești din Occident, au rostit cuvinte de învățătură, au săvârșit Sfințirea cea mare a apei și i-au binecuvântat pe credincioșii care au participat la sfintele slujbe.
De sărbătoarea Botezului Domnului, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului eparhial de la Roma. La final, așa cum este tradiția de Bobotează, ierarhul a oficiat slujba Sfințirii celei mari a apei.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a evidențiat modul în care fiecare dintre noi se poate pregăti pentru a primi harul lui Dumnezeu. „Prin praznicul de astăzi, Domnul ne curățește pe noi toți. El asumă întreaga umanitate și o înnoiește, readucând harul în lume, har pe care Adam îl pierduse din neascultare. Dacă vrem ca apa sfințită să lucreze și să ne fie de folos în viață, trebuie să ne curățim mintea și să ne pregătim în inimă pentru a-L primi pe Domnul în viața noastră”, a precizat Preasfinția Sa.
În continuare, ierarhul a fost prezent pentru a cincea oară în mijlocul credincioșilor din localitatea Torvaianica-Pomezia, unde a săvârșit Sfințirea cea mare a apei pe malul mării.
La final, ierarhul a aruncat în mare o cruce frumos împodobită, pentru a fi recuperată de tinerii români, se arată pe episcopia-italiei. com.
Sevilla, Spania
Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a săvârșit Sfânta Liturghie la parohia ortodoxă românească închinată Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, din localitatea Sevilla, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La final, ierarhul a săvârșit Sfințirea cea mare a apei.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia le-a vorbit celor prezenți despre importanța praznicului Botezului Domnului: „Acum, la Botezul Domnului ni se vestește o bucurie mare, mai adâncă, pentru că Îl cunoaștem cu adevărat pe Cel Care S-a născut în iesle. La Nașterea Mântuitorului nu se știa de către toți cine S-a născut. La Botezul Domnului El se descoperă cu adevărat întregii lumi”.
Nürnberg, Germania
Numeroși români ortodocși din Nürnberg și împrejurimi au participat luni, 6 ianuarie 2020, de sărbătoarea Botezului Domnului la Catedrala Mitropolitană din Nürnberg. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
De asemenea, ierarhul a hirotonit întru diacon pe seama Parohiei „Toți Sfinții” din Köln pe teologul Ștefan Irineu Ungureanu.
După Rugăciunea Amvonului, soborul de slujitori și credincioșii au mers în procesiune la troița din incinta Centrului mitropolitan, unde a fost săvârșită Sfințirea cea mare a apei. În continuare, ierarhul a rostit o rugăciune pentru elevii prezenți, care în data de 7 ianuarie s-au întors la școală.
Saint-Hubert, Canada
În ziua praznicului Botezului Domnului, Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei, a săvârșit Sfânta Liturghie și Sfințirea cea mare a apei în Catedrala „Sfântul Gheorghe” din Saint-Hubert, Canada.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul le-a vorbit credincioșilor prezenți despre semnificația sărbătorii: „Botezului Domnului este revelarea deplină a tainei Dumnezeului Celui adevărat ca Treime de Persoane - Tatăl prin vocea cerească, Duhul prin chipul porumbelului, iar Fiul prin botezul săvârșit și arătarea de către Ioan. La Bobotează, Dumnezeu ne deschide către existența Sa treimică, către înțelegerea a ceea ce El este, comuniune de Persoane. Botezul fiecărui om este, în fapt, introducerea în Botezul curățitor al Mântuitorului, în apele sfințitoare în vederea vieții veșnice”, a reliefat Preasfinția Sa.