În capitala Franței, Paris, s-au desfășurat în zilele de 8-10 noiembrie mai multe evenimente cultural-duhovnicești dedicate împlinirii a 75 de ani de la înființarea Eparhiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale (1949). Manifestările au fost găzduite de Catedrala ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris, care și-a sărbătorit vineri hramul. În aceste zile de sărbătoare a fost adusă spre închinarea credincioșilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București. Sâmbătă, 9 noiembrie, a fost sfințită și pictura capelei din vecinătatea catedralei românești.
Sinaxa preoţilor din Protopopiatul de Răsărit al Franţei
Potrivit unei rânduieli stabilite cu mai bine de un deceniu în urmă, preoţii din regiunea de răsărit a Franţei (le Grand Est) s‑au reunit şi anul acesta în sinaxă, în zilele de 5 şi 6 noiembrie, fiind găzduiţi de parohia din oraşul Reims, păstorită de pr. Ovidiu Urzicaru. Reuniunea a demarat vineri seara, 5 noiembrie, printr‑un schimb de veşti între participanţi şi prin trasarea jaloanelor pentru discuţiile din ziua următoare.
La sinaxa preoţilor din Protopopiatul de Răsărit al Franţei au participat clericii parohiilor Belfort, Besançon, Dijon, Metz, Nancy, Strasbourg şi Thionville‑Sarreguemines, la care s‑au adăugat pr. Daniel Schmid de la Savièse (Elveţia) şi pr. Marc‑Antoine Costa de Beauregard, protoiereul de Franţa. Tot din rânduiala de pe acum îndătinată face parte şi faptul că întâlnirile preoţeşti sunt prezidate de fiecare dată de Preasfinţitul Părinte Marc Nemţeanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.
Sâmbătă, 6 noiembrie, la primele ore ale dimineţii, după primirea ierarhului, a fost oficiată Sfânta Liturghie în sobor, s‑au împărtăşit toţi cei prezenţi şi s‑a anunţat tema zilei: „Pastoraţia românilor din afara graniţelor - provocări misionare într‑o societate din ce în ce mai complexă şi secularizată”.
Referatul principal a fost prezentat de protoiereul misionar Vasile Iorgulescu, care a relevat mai întâi câteva trăsături definitorii ale experienţei sale de mai bine de trei decenii în ogorul diasporei, accentuând acele aspecte ce par a avea un caracter repetitiv. „Societatea în care trăim astăzi evoluează rapid, iar omul - mai ales tânărul - este nevoit să se adapteze la tot pasul. Dacă acum două‑trei decenii, de pildă, în absenţa internetului, a numericului şi a smartfonului, chemarea printr‑un simplu afiş la o întâlnire de rugăciune ori de reflecţie putea aduna uşor câteva zeci sau sute de persoane, mai ales tineri, bisericile şi sălile de conferinţe fiind adesea neîncăpătoare, acum suntem nevoiţi să ne mulţumim cu mijloace de comunicare cel mai adesea «impersonale», cum ar fi mailul sau reţelele sociale, al căror ecou rămâne aleatoriu, incert. Întâlnirea şi contactul direct, faţă către faţă, nu mai par a defini obişnuitul, ci excepţia, privilegiul. Or, misiunea noastră, ce decurge din îndemnul lui Hristos de a propovădui Evanghelia «la toate neamurile» şi de a spune tuturor «cât bine ne‑a făcut nouă Dumnezeu», are nevoie tocmai de acest contact personal, nu de filtre iluzorii şi de ziduri. Iar aceasta, în condiţiile în care, într‑o societate dominată la tot pasul de tentaţia efemerului, setea omului de absolut rămâne totuşi evidentă, intactă, fiinţială, chiar şi atunci când ea şi‑a pierdut facultatea de a se manifesta conştient. Ca preoţi, investiţi cu trimitere misionară, o vedem cu fiecare întâlnire, cu fiecare schimb, cu fiecare dialog, oricât de firav ar fi el. Omul contemporan intuieşte, «ştie» că se alienează, dar parcă nu mai are puterea de a căuta drumul spre lumină. Cuvântul «Evanghelie» îi sugerează să privească uneori și spre «Sus», dar cântecul sirenelor îl ispiteşte şi‑l atrage iarăşi, aproape irezistibil, către superfluu”, a reliefat pr. protoiereu Vasile Iorgulescu.
În continuare, părintele a precizat faptul că pastoraţia tinerilor în Biserică trebuie făcută atât prin mijloacele tradiţionale, precum şi prin cele noi, cum ar fi internetul, cu reţelele sale de socializare: „Credincioşii parohiilor noastre, cel puţin generaţia care a primit din copilărie sămânţa cea bună, mai cunoaşte încă drumul Bisericii şi‑l practică, dar ce se va întâmpla cu copiii şi nepoţii? Aceasta este preocuparea principală a preoţilor de aici şi de acum: să ieşim din zidurile capelelor, unde facem mai ales pastoraţie – indispensabilă, se înţelege - spre a împlini şi chemarea apostolică, la fel de importantă, de a‑L vesti pe Hristos tuturor, cu timp şi fără timp. Cum? Prin metodele misionare deja bătătorite, la care să le adăugăm pe cele noi, adesea incriminate - dar şi potenţial favorizante – cum ar fi internetul şi inevitabilele lui reţele sociale. Căci, cum s‑a spus, omul contemporan, departe de a fi opac la spiritualitate, manifestă de cele mai multe ori o surprinzătoare disponibilitate. Al nostru a găsi vocabularul cel nou, răspunsurile şi mijloacele potrivite, spre slava lui Hristos”, a subliniat pr. protoiereu Vasile Iorgulescu.
Discuţiile care au urmat, îmbogăţite de sfaturile şi îndemnurile Preasfinţitului Părinte Marc Nemţeanul, au întregit tabloul preocupărilor misionare ale preoţilor din Răsăritul Franţei cu crâmpeie din experienţa personală a fiecăruia. Întâlnirea de anul viitor va fi găzduită de parohia din Thionville‑Sarreguemines, păstorită de părintele Răzvan Diaconu.