A doua conferință semestrială de toamnă în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, la care au participat preoții și diaconii din protopopiatele din zona de nord a Italiei, a avut loc marți, 19 noiembrie.
Slujire a Episcopului Hușilor în parohia românească din Leeds, Marea Britanie
Românii ortodocși din Parohia „Sfântul Macarie cel Mare” din Leeds, Marea Britanie, precum și cei din împrejurimi au avut bucuria de a‑l avea în mijlocul lor duminică, 22 ianuarie 2023, pe Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale.
Alături de numeroșii creștini, la slujbă a participat și doamna Annemarie Vișoianu Kanatas, consul onorific în Leeds, Marea Britanie.
Din soborul slujitorilor a făcut parte şi părintele Ciprian Nedelcu, parohul comunității româneşti din Leeds.
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, ierarhul Hușilor a vorbit despre motivația interioară care l‑a determinat pe Zaheu să se urce într‑un copac pentru a vedea chipul Domnului Hristos: „Curiozitatea este mobilul cunoașterii (al amplificării câmpului nostru de cunoaștere). Zaheu vameșul se integra în ipostaza celui care, din curiozitate frumoasă, voia să‑L vadă pe Hristos - îi era suficient acest lucru. De aceea, s‑a gândit (destul de ingenios, dar și nepotrivit pentru un funcţionar public) să se urce într‑un copăcel - să nu rateze ocazia de a‑L vedea pe Dumnezeu‑Omul, Iisus Hristos. Nu știm de ce a recurs la un asemenea gest. Probabil că îi era și frică - intuim faptul că l‑ar fi linșat cei care erau de faţă, pentru că vameșii nu se bucurau de cinste sau de foarte multă amabilitate din partea celor care erau nevoiţi să plătească taxele către ocupantul roman”.
Preasfinția Sa a vorbit și despre modul în care ne dăm seama de intensitatea cu care ne trăim credința: „Când ne dorim extraordinar de mult un lucru, nu ne interesează nici un obstacol care poate surveni în calea noastră - absolut nimic nu considerăm că ne degradează, ci facem tot ce ne stă în putinţă ca să atingem acel ţel. […] Era prea plin de dorinţa de a‑L vedea pe Dumnezeu‑Omul încât să‑l mai intereseze părerile celor din jurul său. Din păcate, noi, când ne trăim credinţa, suntem extrem de atenţi la ce cred cei din jurul nostru, cum ne percep ei. Ținem foarte mult la imaginea noastră în faţa celorlalţi, mai ales atunci când ne trăim credinţa”.
Totodată, Părintele Episcop Ignatie a arătat că prezența Domnului în intimitatea omului are menirea de a‑l transforma profund: „Când Zaheu vameșul și‑a propus să‑L întâlnească pe Dumnezeu, din privirea feţei Domnului s‑au născut pocăinţa și schimbarea în inima lui. Noi trebuie numai să decidem să ne uităm înspre Dumnezeu, și El vine către noi, așa cum S‑a raportat și faţă de Zaheu vameșul. De ce Hristos nu l‑a văzut pe altul din acea mulţime care era de faţă? Hristos Și‑a plecat privirea înspre cel care L‑a dorit - Zaheu vameșul -, și i‑a spus: «Dă‑te jos de acolo, pentru că Eu astăzi vreau să intru în casa ta!». A intra în casa unui om înseamnă a intra în viaţa lui, a pătrunde într‑un mediu propriu acelei persoane. Când cineva nu ne primește în casa lui și ne refuză este un indiciu că acela nu ne simpatizează”.