În capitala Franței, Paris, s-au desfășurat în zilele de 8-10 noiembrie mai multe evenimente cultural-duhovnicești dedicate împlinirii a 75 de ani de la înființarea Eparhiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale (1949). Manifestările au fost găzduite de Catedrala ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris, care și-a sărbătorit vineri hramul. În aceste zile de sărbătoare a fost adusă spre închinarea credincioșilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București. Sâmbătă, 9 noiembrie, a fost sfințită și pictura capelei din vecinătatea catedralei românești.
Slujire a Episcopului Hușilor în Scoția
Duminică, 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif, Sfânta Liturghie în Parohia ortodoxă română „Sfânta Cruce și Sfinții Ioachim și Ana” din Aberdeen, filia Dundee, Scoția.
Din soborul slujitorilor au făcut parte și pr. George Bliorțu, protopop misionar de Scoția, pr. paroh Andrei Dosoftei și arhid. Paul Loghin.
Credincioșii români, lituanieni, unguri, bulgari, ucraineni și italieni s-au unit în rugăciune, cu prilejul celui de-al doilea hram al lăcașului de cult, participând la Sfânta Liturghie oficiată în limbile română și engleză. Cei prezenți au putut rosti, la momentul cuvenit, pe rând, rugăciunea Tatăl nostru în limba maternă.
În cuvântul adresat celor prezenți, ierarhul Hușilor a afirmat că prin cruce trebuie să înțelegem dragostea Domnului Hristos față de noi:
„Aș îndrăzni să spun că o asemenea raportare faţă de cruce este una reducţionistă sau unilaterală. Noi, creștinii, înţelegem prin cruce mai ales dragostea lui Dumnezeu-Omul, Iisus Hristos, faţă de noi. Prin răstignirea Sa pe cruce, Hristos a schimbat semnificaţia acesteia - dintr-o unealtă de batjocură și de pedeapsă, crucea a devenit Altarul pe care El ne-a descoperit cum ne iubește. Peste tot în Sfintele Evanghelii - dacă avem această aplecare și sensibilitate de a le citi - vom simţi duhul dragostei lui Dumnezeu. Însă, la modul deplin, vedem această dragoste a lui Dumnezeu atunci când El S-a răstignit pentru noi și pentru mântuirea noastră. Iubirea are drept conţinut jertfa. Nu vom putea dovedi cuiva că îl iubim dacă nu avem disponibilitatea de a ne jertfi pentru acesta. Când spunem că iubim pe cineva, și nu manifestăm nici măcar un licăr de jertfă, dragostea noastră este una mincinoasă, pur teoretică, golită de orice fel de conţinut. Prin răstignirea Sa pe cruce, Hristos ne-a încredinţat, cu adevărat, că El ne iubește cum nimeni niciodată nu ne-a iubit și nu ne va mai iubi vreodată. Dumnezeu-Omul, Iisus Hristos, pe cruce, ne-a iubit, mai ales atunci când noi nu am meritat acest lucru. […] Ori de câte ori ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci, să avem conștiinţa că noi, de fapt, mărturisim dragostea lui Dumnezeu faţă de noi - dragoste de care să ne învrednicească pe fiecare dintre noi!”, a spus ierarhul.
Comunitatea credincioșilor care formează Parohia „Sfinții Părinți Ioachim și Ana și Sfânta Cruce“, Aberdeen, filia Dundee, se pot bucura, încă din luna decembrie a anului 2020, de o biserică proprie, clădirea sfântului lăcaș fiind proprietatea parohiei.