A doua conferință semestrială de toamnă în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, la care au participat preoții și diaconii din protopopiatele din zona de nord a Italiei, a avut loc marți, 19 noiembrie.
Slujire de hram la Bichișceaba, Ungaria, în Duminica a 4-a din Postul Crăciunului
În Duminica a 4-a din Postul Crăciunului și a 28-a după Rusalii (12 decembrie 2021), a Sfinților Strămoși după Trup ai Domnului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, s-a aflat în mijlocul credincioșilor ortodocși români de la biserica din Bichișceaba, care este închinată Sfântului Ierarh Nicolae și pe care l-au cinstit, în felul acesta, prin Sfânta Liturghie, săvârșită în prima Duminică după sărbătoarea sa, informează Biroul de Presă al Episcopiei.
Împreună cu ierarhul au slujit părintele Aurel Bătrân, parohul bisericii, și arhidiaconul Emanuel Văduva. La slujbă au participat și oficialități, ca de pildă domnul Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), doamna Eva Bocsor Karancsi, președintele Autoguvernării Românești Județene din Bichiș, domnul Tiberiu Iuhas, președintele Autoguvernării Românești Locale din Bichișceaba, domnul Ioan Tat, președintele Autoguvernării Românești Locale din Șărcad, și doamna Corina Olaru, redactor la Săptămânalul „Cronica” al AȚRU.
Răspunsurile la strană fost date de tânărul Cosmin David, absolvent al Facultății de Teologie din Arad, care continuă tradiția ajutorării românilor din Bichișceaba, prin cântăreți veniți din România.
În cuvântul rostit, Preasfințitul Părinte Siluan și-a exprimat bucuria de a putea fi din nou, în duh de rugăciune, în mijlocul credincioșilor din Bichișceaba, pentru a-l cinsti pe Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul duhovnicesc al acestui sfânt locaș și al altor biserici românești din Episcopia Ungariei, dar și pe Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei, sărbătorit anual, în data de 12 decembrie, de creștinii ortodocși de pretutindeni. „Ei sunt doi dintre cei mai mari și iubiți sfinți ai Bisericii noastre, care au știut să răspundă chemării adresate lor de Dumnezeu, chiar dacă au trecut în viața lor prin grele încercări (Sfântul Nicolae pierzându-și de tânăr ambii părinți, din cauza unei epidemii, iar Sfântul Spiridon rămânând fără soția sa) și au devenit mari arhipăstori de suflete, dar și vindecători de boli și făcători de minuni, ajutând până în ziua de astăzi pe toți cei care îi cheamă în ajutor. Pe ei trebuie să îi luăm și noi de modele în viețile noastre și să nu ne lăsăm abătuți de grijile și greutățile lumii acesteia, care prin diferite pretexte ne îndepărtează de Dumnezeu și de scopul central al vieții noastre, care este mântuirea”, a spus Preasfinţia Sa.
La final au fost împărțite participanților dulciuri și daruri, din partea Autoguvernării Românești Locale, care a sprijinit parohia și în oferirea agapei de hram.
Părintele paroh Aurel Bătrân și doamna Corina Olaru au adus mulțumire Bunului Dumnezeu, ierarhului, oficialităților și participanților pentru această sărbătoare și pentru că au răspuns pozitiv invitației adresate de hram. La finalul agapei, ierarhul, clerul și credincioșii au cântat împreună colinde tradiționale românești, care au adus mai aproape atmosfera Nașterii Domnului în sufletele tuturor.
Biserica românească de zid din Bichișceaba este închinată Sfântului Ierarh Nicolae și a fost construită în 1822, iar tavanul bisericii a fost pictat cu sprijin financiar din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.