În perioada 8‑12 noiembrie, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a slujit în mai multe comunități românești din sud‑vestul Regatului
Slujire interortodoxă la Budapesta în prima duminică din Postul Mare
Duminica Ortodoxiei din acest an a fost sărbătorită cu bucurie duhovnicească la așezământul monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta. Potrivit unui vechi obicei, în lăcașul de cult, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie de Apamia, Episcop-vicar al Exarhatului pentru Austria și Ungaria al Patriarhiei Ecumenice, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, reprezentanți ai celorlalte jurisdicții ortodoxe din Ungaria.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de credincioșii prezenți, iar anumite părți ale slujbei au fost recitate în mai multe limbi, respectiv română, greacă, maghiară, slavonă și sârbă, așa cum se obișnuiește în astfel de împrejurări, pentru a marca universalitatea și unitatea mesajului Bisericii Ortodoxe proclamat printre diferite neamuri, popoare și culturi.
La Sfânta Liturghie, alături de credincioșii români au luat parte și credincioși ai altor eparhii ortodoxe din Ungaria, greci, maghiari sau bulgari, precum și Fischl Vilmos, secretarul general al Consiliului Ecumenic al Bisericilor din Ungaria, și Gabriela Elekeș, președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Românce din Budapesta (AFORB).
Potrivit obiceiului din Biserica noastră, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei, adresată clerului și credincioșilor din Patriarhia Română, text care explică semnificațiile cinstirii sfintelor icoane și ale biruinței depline a Ortodoxiei, biruință proclamată în mod oficial la Sinodul Ortodox de la Constantinopol din anul 843. De asemenea, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să contribuie la constituirea Fondului Central Misionar prin colecta care se organizează la nivelul Patriarhiei Române în primele trei duminici ale Postului Sfintelor Paști. La final, ierarhul român a adus mulțumire ierarhului grec și celorlalți clerici pentru rugăciunea comună săvârșită în această zi de frumoasă sărbătoare a unității Ortodoxiei care a fost trăită la Budapesta și în acest an. La rândul său, Preasfințitul Părinte Paisie de Apamia și-a exprimat bucuria de a reveni în acest lăcaș de închinare. Preasfinția Sa a vorbit și despre valoarea Ortodoxiei pentru omul contemporan.
În timpul slujbei au fost înălțate și rugăciuni pentru odihna sufletelor victimelor accidentului feroviar din Grecia, ne-a transmis Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.