Medicii români au fost mereu apreciați în Europa și în lume. Chiar și în perioada comunistă, când era foarte greu să ieși din țară, aceia care reușeau totuși să se stabilească în străinătate erau
Slujiri arhierești în comunități românești de peste hotare
În ultimele zile, mai multe comunităţi româneşti din diasporă au fost vizitate de ierarhi care au săvârşit Sfânta Liturghie și alte slujbe şi i-au binecuvântat pe cei prezenţi. Cu fiecare ocazie, aceștia au rostit cuvinte de învăţătură în care au tâlcuit sensul pasajului evanghelic lecturat sau au evidențiat însemnătatea sărbătorii ori a evenimentului zilei.
Preasfinţitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a participat la sărbătoarea primului hram al Parohiei „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Spinea, Italia, Protopopiatul Triveneto 1, săvârșind în ajun slujba Vecerniei Mari cu Litie, înconjurat de un sobor de preoți. După slujba Vecerniei, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat faptul că „este mare bucuria de a ne afla sub ocrotirea Maicii Domnului, care ne acoperă ca o mamă sub acoperământul ei cel plin de milostivire, de mângâiere și de daruri”, se arată pe site-ul episcopia-italiei.it.
Vineri, 1 octombrie, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți din Protopopiatul Triveneto 3 în biserica Parohiei „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din Udine, care și-a sărbătorit al doilea hram, închinat Maicii Domnului. Cu același prilej, Preasfinția Sa a binecuvântat și lucrările efectuate până acum la noul centru pastoral, achiziționat de parohie în urmă cu trei ani, a sfințit Paraclisul „Acoperământul Maicii Domnului” din incinta acestuia.
În următoarea zi, ierarhul a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul comunității „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chioggia, cu prilejul aniversării unui deceniu de la înființarea parohiei. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a vorbit despre viața sfinților prăznuiți în ziua de 2 octombrie, Mucenicii Ciprian și Iustina.
Spania
Vineri, 1 octombrie, Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Madrid, înconjurat de un sobor de slujitori format din părintele Alexandru Tothăzan, consilier eparhial, arhidiaconul Spiridon Burlacu, consilier eparhial, părintele Macarie Bărgăvanu, secretar eparhial și eclesiarh al catedralei, și părintele Iosif Jurje. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit credincioșilor despre minunea petrecută în Biserica Vlaherne din Constantinopol la 1 octombrie 911, precum și despre însemnătatea duhovnicească a praznicului Acoperământului Maicii Domnului, se arată pe site-ul obispadoortodoxo.es.
În aceeași zi, Preasfinţitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, a săvârșit slujba Privegherii și Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Elveția.
Sâmbătă, 2 octombrie, Preasfinţitul Părinte Teofil de Iberia a săvârșit Sfânta Liturghie unită cu Taina Sfântului Botez în biserica Parohiei „Sfântul Ioan Rusul” din localitatea spaniolă El Ejido. În cadrul slujbei a fost botezat al treilea copil al părintelui paroh Daniel Podar. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat pe scurt rânduiala Tainei Sfântului Botez și înțelesul ei duhovnicesc.
Norvegia
În Duminica a 19-a după Rusalii, la invitația Preasfinţitului Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, s-a aflat în mijlocul comunității românești a Parohiei „Sfintele Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș, Tatiana de la Craiova și Sunniva” din Bergen, Norvegia. Cu acest prilej, cei doi ierarhi au târnosit biserica Parohiei Bergen și au săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, în prezența numeroșilor credincioși sosiți din Bergen și din împrejurimi, se arată pe site-ul episcopiascandinavia.se.
La final, cei doi episcopi au inaugurat biblioteca din cadrul așezământului pastoral-cultural al parohiei, prilej cu care instituția a primit numele „Mitropolit Bartolomeu Anania și Arhiepiscop Justinian Chira”. Aceasta a fost înființată printr-un proiect comun al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului și al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, prin implicarea directorului acestei instituții, Teodor Ardelean, proiect intitulat „Cartea - lumină pentru comunitate”. Biblioteca însumează aproximativ 3.000 de volume.