A doua conferință semestrială de toamnă în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, la care au participat preoții și diaconii din protopopiatele din zona de nord a Italiei, a avut loc marți, 19 noiembrie.
Slujiri şi binecuvântări arhiereşti în comunităţi româneşti din străinătate
În Duminica a 4-a după Rusalii, mai multe comunităţi româneşti din diasporă au fost vizitate de ierarhi care au săvârşit Sfânta Liturghie şi i-au binecuvântat pe cei prezenţi. Cu această ocazie, au fost rostite cuvinte de învăţătură în care a fost tâlcuit înţelesul pasajului evanghelic lecturat (Matei 8, 5-13).
O delegație formată din membri ai conducerii Crucii Roșii Bavareze a participat duminică, 18 iulie 2021, la Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala Mitropolitană din Nürnberg de Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, înconjurat de un sobor din care au făcut parte protos. Chiril Socaciu, preotul Teofil Herineanu de la Parohia Nürnberg, cei doi preoți de la Parohia Erlangen și preotul Klaus Klein. În cuvântul de învățătură, ierarhul a evidențiat puterea credinței sutașului din Evanghelia duminicii, îndemnându-i pe cei prezenți să mediteze la exemplul acestuia.
În cadrul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim a acordat președintelui și vicepreședintelui executiv al Crucii Roșii Bavareze Ordinul „Crucea Sfinților Martiri Brâncoveni”, în semn de mulțumire și apreciere pentru angajarea acestei instituții în acțiuni social-umanitare atât în timpul pandemiei, cât și înaintea acestei perioade dificile. De asemenea, părintele Klaus Klein a rostit un cuvânt în care a amintit câteva dintre activitățile realizate de Mitropolie în colaborare cu Crucea Roșie. Pentru angajamentul său în îndeplinirea acestor acțiuni umanitare, părintele Klaus Klein a fost hirotesit iconom stavrofor, se arată pe site-ul mitropolia-ro.de.
Spania
În Duminica a 4-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Madrid. Alături de ierarh au slujit părintele protosinghel Macarie Bărgăvanu, secretar eparhial, și diaconul Ionuț Pârlea. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa l-a prezentat pe sutaşul din Evanghelie drept model de credinţă, smerenie şi iubire faţă de aproapele: „Credința sutașului L-a uimit pe Mântuitorul Iisus Hristos, întrucât a spus că în tot Israelul nu a întâlnit atât de multă credință. Sutaşul, păgân fiind, i-a întrecut pe iudei în credință. El s-a socotit pe sine nevrednic ca Mântuitorul să intre sub acoperișul casei sale, iar sluga lui s-a vindecat numai prin cuvânt. Oare Hristos a rămas afară? Nu, Hristos nu a rămas afară, ci a intrat în inima și în sufletul sutașului”, se arată pe site-ul obispado-ortodoxo.es.
Preasfinţitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum” din oraşul spaniol Baza, în ziua prăznuirii martiriului. Sărbătoarea hramului a început în ajun, 17 iulie, prin săvârşirea Tainei Sfântului Maslu. În cuvântul de învăţătură rostit, ierarhul a vorbit despre curajul mărturisirii de credință a Sfântului Emilian în fața conducătorilor păgâni: „Faptul că a fost omorât nu înseamnă că a fost și biruit. Ce putere au credința dreaptă, dragostea de Dumnezeu, smerenia! Acestea fac din noi dumnezei prin har”.
Norvegia
În ultimele zile, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, i-a vizitat pe românii din Norvegia. Duminică, 18 iulie, ierarhul s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia „Învierea Domnului” din Oslo, unde a săvârşit Sfânta Liturghie. În cuvântul rostit, acesta a vorbit despre grija pe care suntem datori să o arătăm celor aflaţi în suferinţă: „Învăţăm şi noi, din credinţa sutaşului, să ne aplecăm cu milă şi cu dragoste faţă de semeni, fiindcă înainte de a ne ridica ochii spre Domnul trebuie să îi coborâm spre cei care suferă mai mult decât noi. Aceştia sunt foarte mulţi, astfel că trebuie să devenim plini de milă, empatie şi compasiune faţă de cei aflaţi în grele încercări”. Cu o zi înainte, Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie în parohia românească din Trondheim, unde a şi botezat doi copii din comunitate, a transmis TRINITAS TV.
Italia
La Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului eparhial din Roma, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscopul de Michalovce și Košice, Slovacia, împreună cu Preasfinţitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop Gheorghe le-a vorbit credincioșilor prezenţi despre sutașul care aleargă cu multă credință la Domnul: „Credința sutașului era rod al primirii în inima sa a Domnului. El, înainte de a-L fi cunoscut, Îl primise deja pe Hristos în inimă, motiv pentru care I s-a adresat cu atâta credință și smerenie. Şi noi trebuie să Îl primim pe Domnul în inimă, aceasta fiind temelia întâlnirii noastre cu Hristos în Taina Sfintei Euharistii”.
La final, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania i-a transmis ierarhului Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehe şi din Slovacia gânduri de apreciere din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan, mulțumindu-i pentru bucuria împreună-slujirii și pentru toată căldura arătată Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, se arată pe site-ul episcopia-italiei.it.