Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Specialiştii din Kursk reconstituie o veche icoană din Siria
Un grup de iconari din Kursk, Rusia, a început lucrările la reconstituirea icoanei Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah, distrusă în timpul incursiunilor militare din Siria, anunţă Pravoslavie.ru. Icoana se afla în localitatea Maaloula, care în 2013 a fost ocupată de insurgenţii „opoziţiei moderate” din Siria. În timpul luptelor au avut de suferit bisericile şi mănăstirile locale, printre care şi Biserica Sfinţilor Serghie şi Vah.
Obiectele sfinte din locaşuri au fost atunci aruncate, distruse sau furate. Printre acestea se numără şi icoana hramului Bisericii Sfinţilor Serghie şi Vah. Această icoană va fi reconstituită de iconarii din Kursk, coordonaţi de părintele Alexandr Filin, conducătorul Secţiei de iconografie a Seminarului Teologic din Kursk. Reconstituirea relicvei din secolul XIII va avea loc în Atelierul „Sfântul Andrei Rubliov”, de la Biserica Sfintei Treimi din Kursk. Şeful lucrării este maestrul Stansilav Proskurin, care a declarat că lucrarea aceasta ţine „de rugăciune şi duhovnicie. Este o muncă ce necesită o mare responsabilitate. Nu poţi picta această icoană ca pe oricare alta. Am studiat icoana veche şi viaţa sfinţilor ca să putem reda imaginea cât mai aproape de original, dar nu doar în formă, ci şi în duh”.
Iconarii vor picta în manieră bizantină şi rusească, reconstituind după fotografii icoana atât de dragă sirienilor ortodocşi. Ekaterina Volobueva, alt iconar implicat în acest proiect, a spus că „alegerea şi prepararea lemnului au reprezentat un lucru cu totul ieşit din comun. Am lucrat cu rugăciune la această etapă iniţială, dar atât de importantă”.
Echipa şi-a propus să finalizeze lucrarea în aprilie, pentru ca de Paşti locaşul sirian din Maaloula să aibă din nou icoana hramului expusă la închinare.